Annons:

  • Ett allt populärare begravningssätt – tillmötesgår behovet

    Vaktmästaren Manuela Thadewaldt vid den nya askgravplats som snart är klar på Mörlunda kyrkogård. Där finns plats för 50 urnor. Foto: Lotta Madestam

  • Ett allt populärare begravningssätt – tillmötesgår behovet

    Askgravplats är ett allt populärare begravningssätt. Den befintliga på Mörlunda kyrkogård har också plats för 50 urnor och numera ryms inte fler i den. Foto: Lotta Madestam

Ett allt populärare begravningssätt – tillmötesgår behovet

Det har blivit ett allt populärare begravningssätt. Så nu håller en ny askgravplats på att iordningställas på Mörlunda kyrkogård för att tillmötesgå behovet. Virserum har också fått en ny och fler är på gång.

Annons:

Både i Mörlunda och Virserum är de befintliga askgravplatserna fulla. Så Virserum har fått en ny askgravplats, den tredje i ordningen, och en ny är på väg att färdigställas på Mörlunda kyrkogård.

– Den är nästan färdig, det återstår exempelvis att lägga ner bevattning. Vi lägger ner mycket droppslang i våra planteringar för att inte sprida vattnet i luften med spridare utan att vattnet koncentreras, säger Jörgen Pettersson, arbetsledande kyrkogårdsföreståndare i Aspelands pastorat.

Blir allt populärare

Den gamla askgravplatsen har utrymme för 50 urnor, den nya blir lika stor och placeras bredvid den befintliga.

– Det är ett allt populärare begravningssätt, säger Jörgen Pettersson. Många ser det bekväma, att man inte behöver sköta en grav. Anhöriga bor många gånger på annan ort och vill inte ha ansvar för en grav, utan de säljer bort skötseln, säger Jörgen Pettersson och tillägger:

– Man får sätta dit snittblommor, lykta och en liten vinterdekoration, men när det kommer till planteringarna svarar Aspelands pastorat för all skötsel. 

Fler projekt på gång

I Hultsfred ska en askgravlund projekteras till vintern och där utökar man också med en askgravplats.

– Vena står också på tur, där blir det troligtvis en kombinerad askgravplats och askgravlund. Det har efterfrågats länge, för där finns bara en minneslund och det är mindre populärt. Folk vill ha namnen någonstans och inte så anonymt som det blir i en minneslund.

När räknar ni med att satsningen i Vena kan stå klar?

– Planen är nästkommande år. Handläggningstiden hos länsstyrelsen är lång, den kan vara upp till ett halvår.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt