Annons:

Tar veteran till hjälp för att sprida gammal kunskap –

Fredrik Kjällander och Roland S Johnsson förbereder för lördagens kurs i veterantraktorplöjning, som hålls i Målillatrakten. Foto: Lotta Madestam

Tar veteran till hjälp för att sprida gammal kunskap – "Vill öka intresset"

Förhoppningen är att öka intresset för plöjning. I morgon anordnas veteranplöjning i Målilla, för att ge intresserade chansen att lära sig mer.

Annons:

Instruktör under dagen är Hasse Nilsson från Vimmerby, som är en riktig veteran och besitter en kunskap utöver det vanliga, när det kommer till att plöja med traktor. Nu är han inbjuden av Målilla-Gårdveda hembygdsförening för en heldag på åkern.

– Vi använder oss bara av gamla traktorer. Själv ska jag plöja med en Ferguson Guldkalv heter den, från – 57, säger Roland S Johnsson.

Han är en av de som ska drillas hårt i morgon under sex timmar. Deltagarna kommer från närområdet, men också från Kristdala, Nybro och Hallingeberg.

– Den som vill får komma och titta, säger Roland S Johnsson. Vi håller till i Hjälmsängen.

DM hölls i Gårdveda

Så sent som i april arrangerade hembygdsföreningen DM i veterantraktorplöjning i Gårdveda. Plöjningstävlingen handlar om så mycket mer än att bara köra raka fåror i åkern. Det ska vara rätt djup och väl genomplöjt bland annat.

– Jag själv har ingen ambition att köra DM, men vi har två i hembygdsföreningen som är intrsserade och Per-Inge Pihl har kört SM. 

För att inte tala om instruktören själv, Hans Nilsson som kört 16 SM-tävlingar och till och med vunnit tre.

Varför har ni den här träffen?

– För att vi ska få lära oss mer och förhoppningen är att öka intresset för veterantraktorplöjning, säger Roland S Johnsson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt