Annons:

  • Arbete med fiber kritiseras – nu har företaget polisanmälts

    Thomas Svensson har polisanmält Open Infra. "Här på Stockholmsvägen grävde de tre dagar efter att jag sagt till dem att de grävde olovligen på en annan av våra fastigheter. Ändå gjorde de samma sak igen – och ytterligare en tredje gång. Foto: Lotta Madestam

  • Arbete med fiber kritiseras – nu har företaget polisanmälts

    Målillaborna tycker också information och skyltning varit dålig. Här på Stationsgatan, Delins väg och Alms väg exempelvis saknades det varningsmarkörer. Tio minuter efter att Open Infra nås av den informationen var det åtgärdat. "Det fanns skyltar i måndags, har jag sett på bild. Jag vet inte vad som hänt med dem", säger Anya Alenberg, kommunikationschef. Foto: Lotta Madestam

Arbete med fiber kritiseras – nu har företaget polisanmälts

Open Infra gräver för fiber i Målilla och har stött på omfattande kritik, dels för att ha grävt i trädgårdar utan tillstånd.
Nu har företaget anmälts till polisen.
– Självklart får de inte gräva på mark som de inte har tillstånd att gräva på, säger Moa Rosberg, bredbandssamordnare på kommunen.

Annons:

Hon och kollegorna på ÖSK har fått ta emot ett antal samtal och mail med frågor kring den bredbandssatsning som görs i Målilla.

– En del är arga för att företaget grävt på deras fastighet utan tillstånd, andra är missnöjda med informationen som de tycker varit dålig, säger Moa Rosberg. Jag har skickat det vidare till projektledaren på Open Infra och informerat om det jag fått till mig.

Grävtillstånd på kommunal mark

Open Infra har ett godkänt grävtillstånd i Målilla gällande kommunal mark, övriga grävningar måste de ha tillstånd för från respektive fastighetsägare.

Kan kommunen göra något för att hjälpa fastighetsägare som drabbats?

– Tyvärr kan inte kommunen påverka det. Inte när det är på en enskilds mark. Utan då får man gå via polisen, säger Moa Rosberg.

Företaget har polisanmälts

Kommentarerna är inte nådiga på sociala medier, där Målillabor vittnar om hur Open Infra, som de säger, ”gräver och tar för sig” utan att be om lov. Rakt genom trädgårdar hos fastighetsägare som inte ens beställt fiber.

Kritik riktas också mot, som man tycker, dålig information och dålig skyltning. 

Nu har företaget polisanmälts av en fastighetsägare i Målilla.

– Ja, det stämmer, bekräftar Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn. Anmälan är rubricerad skadegörelse, men det rör sig nog mer om egenmäktigt förfarande.

Bakom anmälan står Thomas Svensson som anmält företaget sedan de grävt på hans och syskons fastighet på Södra Långgatan utan deras vetskap.

­– Jag fick till svar att ”de trodde vi hade ett avtal, trodde vi kunde vara här, trodde det var en kommunägt”. Man måste väl ändå ha kunskap, säger han med skärpa i rösten.

Gjorde samma sak igen och igen

Vad värre är, tycker Thomas Svensson, tre dagar senare gick företaget in på ytterligare en av syskonens fastigheter för att gräva, etablera och lägger ner nya ledningar. 

– Trots att den ansvariga byggledaren mycket väl känner till att de redan begått ett grovt fel. Så de har grävt och lag ner rörsystem utan tillåtelse på även Bäckvägen och Stockholmsvägen och dessutom har de etablerat upplag av kabeltrummor och maskiner utan lov.

Blev erbjuden gratis fiber

Efter upptäckten har Open Infra försökt rättfärdiga felet genom att erbjuda sig att dra in fiber kostnadsfritt.

– Då blir det än mer konstigt mot de som tvingats betala, säger Thomas Svensson. De sa också att de vanligtvis brukar ersätta med 2 000 kronor ”vid sådana här intrång”. Nu blev jag erbjuden 15 000 kronor, men skadan är redan skedd.

Går du vidare på något annat sätt?

– Har inget behov av att gå någon till mötes, när de gått in här olovligen. Det här ska bort, jag kommer gå vidare med hjälp av juridiskt kunnig, säger Thomas Svensson.

Känner bara till en incident

Anya Alenberg är kommunikationschef på Open Infra. Hon säger sig bara känna till en fastighet de grävt på utan tillstånd.

– Ja, vi har bara fått till oss att det är en incident där vi gått på mark, där vi inte skulle gått. I övrigt har vi tillstånd från fastighetsägarna. Till största delen går vi där vi inte behöver gräva, eftersom vi går i befintliga kanaler. Vi gräver ett hål i början och blåser in fiber i kanalisationen.

Hur har arbetet gått i Målilla, enligt er?

– Det har gått bra, tills det här dök upp. Vi vinner ingenting på det här, utan vi vill göra rätt för oss. Har det gått fel någonstans vill vi lösa det. Så du får gärna uppmana berörda att höra av sig.

Svårframkomligt

Anya Alenberg tar dock till sig av kritiken kring bristande information och avsaknaden av skyltar och lovar bättring. När tidningen kontaktar henne om att det saknas varningsmarkörer vid grävningar i asfalten på Stationsgatan och närliggande tvärgator tar det tio minuter så återkommer hon med hälsningen att det är ordnat.

– Vi har haft avbrott på 15-20 minuter medan vi grävt upp asfalten rakt över vissa gator, lagt ner fibret och fyllt igen. Längre tid var det inte. Vi kan förstå om det var svårt att köra förbi och beklagar om invånare berörts negativt under den tiden.

Gatorna är så här långt inte asfalterade, men det ska göras framöver, lovar Anya Alenberg.

– Vi ville blåsa igenom fibern först och se så allt fungerar, så vi inte riskerar behöva bryta upp asfalten igen, tillägger hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt