Annons:

Viktigt och unikt arbete inlett – det här händer på platsen

En bit utmed riksvägen i Målilla har som en av tre platser i länet, valts ut för en naturvårdsinsats för pollinatörer. Arbetet inleddes i veckan. Foto: Jan Alvarsson

Viktigt och unikt arbete inlett – det här händer på platsen

Målilla är en av tre platser i länet som valts ut för en naturvårdsinsats för pollinatörer. Genom att så in ängsväxter utmed riksvägen är tanken att locka till sig vilda bin.
– Det finns en särskild anledning till att vi valt ut Målilla, säger Josefin Töllborn, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Annons:

Det finns omkring 300 arter vildbin i Sverige. Hundra av dem är hotade och riskerar att dö. Därför gör Länsstyrelsen i Kalmar län en specifik naturvårdsinsats. 

– Vi har haft en treårig satsning på vilda pollinatörer, på uppdrag av regeringen, säger Josefin Töllborn.

Den uppmärksamme höjde kanske på ögonbrynen och undrade vad som är på gång när arbetet påbörjades i veckan.

Gräsmattan mellan riksväg 34/47 och Furuvägen tas bort i syfte att få fram sandig mark där ängsväxter trivs. Framöver kommer området sås in med svenska ängsväxter.

Varför görs det här i just Målilla?

– I början av uppdraget gjordes dataanalyser för att få fram vilka som är de viktigaste områdena att göra åtgärder i. Målilla är ett av tre områden som togs fram som särskilt viktiga. Det grundar sig på att det finns spillror kvar från gamla åker- och ängslandskapet. Därför har lite ovanliga arter kunnat leva kvar i området av Målilla och Järnforsen, berättar Josefin Töllborn.

Mer mat och boplatser

Med hänsyn taget till att de behöver mer mat och mer boplatser ska nu länsstyrelsen hjälpa till genom den här naturvårdsinsatsen för pollinatörer.

– Inledningsvis ska gräs och matjord bort. Vi sparar de finare bitarna av gräsområdet som redan har en fin flora. Det tar vi inte bort utan det får tillåtas växa upp och börja blomma, säger Josefin Töllborn.

Blomma redan till sommaren

Vissa blomsorter kommer blomma redan till sommaren, som exempelvis vallmo, blåklint och klätt. Medan de arter som behöver någon säsong eller två på sig innan de blommar först kommer upp som blad för att sedan blomma kommande år.

– Det här är ett viktigare ämne än vad många tror. Jag tror inte någon egentligen förstår vidden av vad naturen och vårt liv skulle förändras om alla pollinatörer försvann, säger Josefin Töllborn och förklarar vidare:

– Pollinatörer utför pollineringen åt 90 procent av alla växter i vår natur. Utan dem blir det inga frön och vi får inte heller någon skörd av frukt och bär. 75 procent av de arter vi odlar till mat behöver pollinatörer för att vi ska kunna äta.

Kommunen sköter slåttern

Naturvårdsinsatsen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Kalmar län och Hultsfreds kommun, som i egenskap av markägare kommer sköta området med årlig slåtter och samla upp allt hö från ytan, annars blir det bara gräs till slut.

Utöver Målilla är hela Öland ett sådant här så kallat VIP-område liksom en sträcka längs med Nybroåsen.

Fakta

Tips på vad du som privatperson kan göra:

* Satsa på mycket blommande växter i din trädgård.

* Lämna blommande fläckar i gräsmattan.

* Ställ ut lite vatten, men tänk på att bina behöver landa på något för att inte drunkna.

* Plantera fruktträd och buskar.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt