Annons:

  • Här skulle det blommat vackert – blev inte som man tänkt sig

    Hittills har det inte riktigt blivit som Josefin Töllborn hoppats med satsningen i Målilla. Torkan har ställt till problem med att etablera en äng som ska locka till sig vilda bin. Foto: Lotta Madestam

  • Här skulle det blommat vackert – blev inte som man tänkt sig

    Så här hade det kunnat se ut om torkan inte slagit till så hårt. "Satsningen fick en bättre start i Kalmar", säger Josefin Töllborn. Bild från 26 juni där vallmon precis blommat över, blåklinten står i full blom och klätten är på gång med sina cerisefärger.

  • Här skulle det blommat vackert – blev inte som man tänkt sig

    Gräsmattan mellan riksväg 34/47 och Furuvägen togs bort i syfte att få fram sandig mark där ängsväxter trivs. "Det är alltid roligare förstås när det blommar första säsongen, men det är en långsiktig satsning. Så det kommer att bli bättre", säger Josefin Töllborn. Foto: Lotta Madestam

  • Här skulle det blommat vackert – blev inte som man tänkt sig

    Som det ser ut nu är området inte visuellt vackert för oss människor, men det bidrar redan med boplatser för insekter som gräver sina bon i sand. Foto: Lotta Madestam

Här skulle det blommat vackert – blev inte som man tänkt sig

Ett område utmed riksvägen i Målilla är tänkt att bli ett paradis för vildbin. Nu ser det mest trist och tråkigt ut. Inga blommor, mest bara ogräs.
Det har sin förklaring menar Josefin Töllborn, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar.

Annons:

Målilla är en av tre platser i länet som valts ut för en naturvårdsinsats för pollinatörer. Genom att så in ängsväxter utmed riksvägen är tanken att locka till sig vilda bin.

Gräsmattan mellan riksväg 34/47 och Furuvägen togs bort i syfte att få fram sandig mark där ängsväxter trivs. Så här långt har det dock inte blivit som man tänkt.

– Vi sådde i våras, men det har ju varit en extremt torr vår, så vi får se hur mycket fröer som gror i år och hur mycket som väntar till nästa år. Fröerna är lite smarta ändå, så de väntar tills de har bra förutsättningar att gro, berättar Josefin Töllborn.

”Kommer bli bättre”

De allra flesta fröer klarar sig i många år, bortsett från små fröer från exempelvis blåklockan som inte klarar att ligga till nästa säsong.

– Men klätt och blåklint exempelvis ligger och väntar.

Nu ser inte området så roligt ut, utan det ser mest bortglömt ut.

– Det kommer att bli bättre och finare, men vi kan ju inte styra över vädret. Både våren och försommaren har varit extremt torra, men nu börjar det ju komma lite regn. Så det finns möjlighet att några av arterna vaknar nu när det kommer regn.

Då kan det bli grönt och börja blomma redan nu under sommaren, hoppas Josefin Töllborn.

– Vi kommer att göra en uppföljning på ytan efter semestrarna för att se hur det gått. Kanske tycker vi att fåglarna ätit för mycket frö, då försöker vi göra en stödsådd under hösten.

Fick bättre start i söder

Om vädret hade varit med länsstyrelsen hade det sett annorlunda ut vid det här laget. 

– Vi har en del fina ytor i Kalmar som fick en bättre start, en vid Moskogen exempelvis där vallmon precis blommat över, blåklinten står i full blom och klätten är på gång med sina cerisefärger. Så fröerna är det inget fel på utan det är vädret som ställt till det.

En bidragande orsak är att man hann så i Kalmar under hösten, medan ytan i Målilla inte var färdig förrän i våras.

Vad tänker du kring att det blivit som det har i Målilla?

– Det är alltid roligare förstås när det blommar första säsongen, men det här är en långsiktig satsning. Så det kommer att bli bättre, säger Josefin Töllborn och fortsätter:

– Som den ser ut nu är den kanske inte visuellt vacker för oss människor, men den bidrar redan med boplatser för insekter som gräver sina bon i sand. Så den gör redan nu en insats för biologisk mångfald, men det är klart att vi vill fylla den med mat också. Och då är blommorna det viktiga.

Utvecklas över åren

Det kommer bli finare och ängen kommer att utvecklas över åren, lovar Josefin Töllborn.

– Ängens färg och struktur kommer förändras över åren när den väl är etablerad, då kommer den också vara mer torktålig än en gräsmatta, säger hon.

Det finns omkring 300 arter vildbin i Sverige. Hundra av dem är hotade och riskerar att dö. Därför gör Länsstyrelsen i Kalmar län en specifik naturvårdsinsats, där området i Målilla fyller en viktig roll.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt