Annons:

  • Undersökning visar: fler är trygga – men det här gör flest otrygga

    Otrygghet när det kommer till skadegörelse, narkotikapåverkade personer, ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen och att vistas ute ensam sena kvällar är de fyra områden som sticker ut i undersökningen, redovisade Håkan Karlsson och Linus Ivarsson, vid en genomgång på polisstationen. Foto: Lotta Madestam

  • Undersökning visar: fler är trygga – men det här gör flest otrygga

    Håkan Karlsson, kommunpolis, och Linus Ivarsson, trygghetsstrateg på kommunen, presenterade årets trygghetsundersökning på tisdagen, som visade att något färre känner sig otrygga, jämfört med de två senaste åren. Foto: Lotta Madestam

Undersökning visar: fler är trygga – men det här gör flest otrygga

Färre känner sig otrygga i Hultsfreds kommun nu, jämfört med de två senaste åren. Känslan av trygghet varierar dock kraftigt mellan tätort och landsbygd.
– De stora bråken som var i Hultsfred har säkert påverkat och vi har haft mycket meningslös skadegörelse i tätorten, säger kommunens trygghetsstrateg Linus Ivarsson.

Annons:

På tisdagen presenterade han och kommunpolis Håkan Karlsson resultatet av den årliga trygghetsundersökning som polisen och kommunen genomför gemensamt. 

För fjärde året gick 600 enkäter ut, fördelade jämnt mellan tätort och landsbygd.

– Vi har fått in 62 procent eller 383 svar på frågor som utgår från 37 olika områden. De flesta bygger på hur man upplever trygghet, men också några konkreta frågor om man utsatts för brott senaste året, exempelvis fysiskt våld eller skadegörelse, säger Linus Ivarsson.

Betydligt mer otrygga i tätorten

Svaren sammantaget ger ett så kallat problemindex, en siffra som visar hur stort problemet är. Från noll, som innebär "närmast obefintligt problem", till sex "alarmerande påtagligt problem".

I år landar Hultsfreds kommuns problemindex på 1.78. Det är bättre än både 2021 (2.0) och 2020 (1.84).

– Vi ser att oron är större i tätorten där problemindex är 2.32 jämfört med landsbygden 0.76, så det är en väldig skillnad. Vi ser också att kvinnor är generellt mer otrygga än män. Så vi har verkligen att jobba med otryggheten i tätorten, säger Linus Ivarsson, som tycker det är en bra undersökning, framför allt för att den görs varje år så man kan se resultatet och jämföra siffror över tid.

Vad är det för områden som sticker ut?

– Otrygghet när det kommer till skadegörelse, narkotikapåverkade personer, ungdomsgäng som bråkar och stör ordningen och att vistas ute ensam sena kvällar, säger Håkan Karlsson.

Högre än norra länet och hela polisområdet

Hultsfred får ett högre problemindex än snittet för lokalpolisområde Västervik, som omfattar även bland annat Vimmerby, som landar på 1.46 medan polisområde Kalmar och Kronoberg får index 1.70.

– Här skulle man kunna göra rubriken att Hultsfred är förskräckligt och att det sticker ut, men det är fortfarande väldigt låga siffror rent generellt, säger Linus Ivarsson.

– Ja, vi bor i några av de tryggaste kommunerna i hela Sverige, vi som bor i Kalmar län, tillägger Håkan Karlsson.

Hur vill ni sammanfatta årets trygghetsundersökning?

– Att folk känner sig trygga i Hultsfreds kommun skulle jag vilja hävda, säger Linus Ivarsson och tillägger:

– Sedan får man inte glömma att det är en känsla, det är inte fakta på det sättet, men känsla måste vi också jobba med och mot för att komma åt att folk känner en otrygghet.

Vanligaste brottet i kommunen

Villainbrott var en gång i tiden det vanligaste brottet, följt av olovlig körning. 

– För tillfället är det skadegörelse, den senaste tiden har vi haft väldigt mycket meningslös skadegörelse på bilar och i centrum. Det visar sig ju också i trygghetsundersökningen, fyra av tio svarande känner otrygghet när det kommer till skadegörelse, säger Håkan Karlsson. Så det kanske mest positiva är att vi vet varför trygghetsundersökningen ser ut som den gör. För det är inte alltid vi kan förstå det, när inte statistiken rimmar med resultatet.

Hur jobbar ni vidare, utifrån svaren från trygghetsundersökningen?

– Siffrorna har ju blivit lite bättre, men jag som sitter med mycket information känner en frustration. Vi har 10-15 individer som påverkar tryggheten i samhället. Det syns tydligt, säger Linus Ivarsson och fortsätter:

– När det handlar om ungdomar försöker vi på kommunen jobba tillsammans, allt från ungdomsstödjare till socialförvaltningen och förstås med polisen. Så egentligen jobbar vi med de här frågorna hela tiden, men det är svårt för många att förstå hur mycket tid och kraft vi lägger ner på det utan att det syns för det är fortsatt skadegörelse, fortsatt inbrott och så vidare. Och då hjälper inte det till för att vi ska få en ökad trygghet.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt