Annons:

Trygghetskänslan ökar i Hultsfred – här är brotten som oroar invånarna

Kommunpolisen Håkan Karlsson kan konstatera att Hultsfredsborna känner sig trygga. Foto: Jakob Karlsson

Trygghetskänslan ökar i Hultsfred – här är brotten som oroar invånarna

Polisens stora trygghetsundersökning visar att trygghetskänslan i Hultsfred ökar. Problemindex ligger på låga 1,56 jämfört på skalan som löper mellan 1-6.
– Nu har Polisen lovat ännu mer poliser till Hultsfred så det kommer bli ännu bättre, säger Linus Ivarsson, trygghetsstrateg på Hultsfred kommun.

Annons:

Jämfört med grannen Vimmerby upplever befolkningen i Hultsfred en större trygghet. Vimmerbys index ligger på 1,75 medan Hultsfred noterar 1,56.

Den oro som sticker ut i Hultsfred är för nedskräpning, bilar som kör för fort och inbrott.

– Nedskräpningen sticker ut och det har varit uppmärksammat i tidningar. Vi har även haft en del dumpningar i skog och mark. Att vi ligger bättre till än Vimmerby kan bero på att vi har färre uteställen, säger Linus Ivarsson. 

 "En mindre del som blir drabbad"

Under året har en del grova brott inträffat i Hultsfreds kommun. Det handlar främst om misshandel. Förra helgen blev en person utsatt för ett grovt rån och mordförsök i Virserum.

– Det syns inte i de här siffrorna. Det är en mindre del som blir drabbad av de grova brotten i Hultsfred och en vanlig Svensson behöver inte vara orolig. Jag tycker att det är skönt att se att de händelserna inte slår igenom.

Andelen som blivit utsatt för brott är 16 procent.

– Vi har jättehöga trygghetssiffror och det får man inte glömma. När nedskräpning och fortkörning är de största problemen ser det ganska bra ut.

"Varit lite brist på poliser"

Blott 48 procent upplever att Polisen bryr sig om de lokala problemen i Hultsfred.

– Nu har man lovat fler poliser till Hultsfred och det kommer bli ännu bättre, säger Linus Ivarsson.

– Vi vill att medborgarna ska tycka att vi bryr oss. Nu har det varit lite brist på poliser, men successivt när vi nu får fler kommer vi kunna öka det brottsförebyggande arbetet. Exempelvis när det gäller buskörning och fortkörning är det många som har åsikter om vårt arbete, säger kommunpolisen Håkan Karlsson. 

54 procent känner oro för inbrott i bostaden.

– Numera jobbar vi aktivt med grannsamverkan i både Vimmerby och Hultsfred. Det är ganska nytt i Hultsfred och det är möjligt att det arbetet skapar en otrygghet eftersom vi påminner om risken för att få ett inbrott. Vi har haft väldigt få villainbrott i Hultsfred i år.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt