Annons:

Politikerns förslag om vänortsarbete får avvakta – här är anledningen

KD-politikern Anders Anderssons önskemål om vänorter i Norden och Ukraina får återkomma vid ett senare tillfälle. Foto: Ossian Mathiasson

Politikerns förslag om vänortsarbete får avvakta – här är anledningen

KD-politikern Anders Anderssons motion om vänorter i Norden och Ukraina får avvakta och återkomma vid ett senare tillfälle. 

Annons:

Det var i våras som Anders Andersson (KD) skrev en motion om att ta upp traditionen med vänorter i Norden och Ukraina. Han förklarade att det finns många kommuner som har vänortsarbete med kommuner i Norden och noterade att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till ledamöterna i Sveriges riksdag via videolänk, en månad efter Rysslands invasion av Ukraina. 

Motionen har varit föremål för beredning – och kommunstyrelsens arbetsutskott säger att motionen får återkomma vid ett senare tillfälle. 

– Kommunen har idag redan ett mångfaldigt internationellt arbete genom skola, musikskola och inom medborgardemokrati. I de kommuner i länet där ett aktivt arbete med nordiska vänorter pågår är detta arbete till stor del föreningsdrivet. Det finns ingen aktiv förening för nordiska vänorter i Hultsfreds kommun. Därför föreslås kommunen avvakta med att sätta igång ett organiserat arbete för att skaffa nordiska vänorter. Att undersöka hur Hultsfreds kommun i någon form kan stötta ett krigsdrabbat Ukraina bör invänta nationella instruktioner, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).  

"Frågan kan bli mycket hetare"

Åke Nilsson (KD) flikar in med en kommentar vad gäller att stötta ett krigsdrabbat Ukraina. 

– Det är en fråga som kan bli mycket hetare när detta eländiga krig är över. Det tycks dra ut på tiden, tyvärr. Då är det en återuppbyggnad som kommer in och där har man redan tankar. Zelenskyj (Volodymyr, Ukrainas president) har i ett tidigare sammanhang vänt sig till Sverige och talat om återuppbyggnaden, säger Åke Nilsson. 

Anders Anderssons motion får därmed samma svar som Mattias Wärnsbergs (S) motion om att teckna ett vänortssamarbete med en kommun i Israel. 

– Vi sa att Wärnsbergs motion kunde bli föremål för omprövning när det hade gått två år. Motionen får ligga till sig lite till, säger Åke Nilsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt