Annons:

  • Motståndarna applåderade beslutet –

    Ett sammanbitet gäng: Hjalmar Österberg, Gunnar Karlsson, Majvor Thörn, Ulrich Bergström och Annika Mikkonen Bergström från föreningen Vindfrid. Deras nervositet innan mötet byttes till glädje när politikerna röstat nej till Aspelands Vindpark med minsta möjliga marginal. Foto: Lotta Madestam

  • Motståndarna applåderade beslutet –

    Peder Steirud, som initierat namninsamlingen, var också glad efter beslutet. Foto: Lotta Madestam

  • Motståndarna applåderade beslutet –

    Kommunstyrelsen tog på tisdagen ställning till om man skulle tillstyrka eller avstyrka en fortsatt prövning av ansökan från Njordr AB gällande Aspelands Vindkraftspark öster om Målilla. Foto: Lotta Madestam

Motståndarna applåderade beslutet – "Är i glatt chocktillstånd"

Beslutet att säga nej till vindkraftsprojektet öster om Målilla möttes med applåder från motståndarna.
– Det var fantastiskt, vi är i glatt chocktillstånd, sa Hjalmar Österberg, ordförande i vindkraftskritiska föreningen Vindfrid.

Annons:

Ja, det blev en minst sagt dramatisk eftermiddag, där ett tiotal vindkraftsmotståndare, alla från Målilla, följde mötet från åskådarplats.

Det var en nervös skara medlemmar från föreningen Vindfrid som samlades i foajén i kommunhuset, för att tillsammans följa om ledamöterna skulle säga ja eller nej till en fortsatt prövning av ansökan från Njordr AB gällande Aspelands Vindkraftspark öster om Målilla, där planen är att bygga tolv verk.

– Det spelar nog egentligen ingen roll att vi är här, men det är bra att vi visar vårt motstånd, vi vill känna av spänningen och höra hur politikerna argumenterar, sa Hjalmar Österberg.

Berörda av stunden

Efter votering röstade fem ledamöter ja till fortsatt prövning av vindkraftsparken och sex nej. Då utbröt applåder från läktaren.

Hjalmar Österberg och hans motståndarvänner var märkbart berörda av stunden.

– Det var fantastiskt och det är tack vare centerpartisterna som röstar nej, vilket gjorde att det svängde över. Vi är i glatt chocktillstånd, sa han och fortsatte:

– Nu är det så att fullmäktige skulle kunna rösta ja ändå, men då måste de gå emot kommunstyrelsen och det är ovanligt får vi hoppas. Nu går vi hem med lätta steg och är så tacksamma mot KD, SD och de centerpartister som röstat med eget hjärta och sunt förnuft. Man kan inte köra över natur och människor för utländsk industri, som det faktiskt handlar om. Vi måste skydda vår kommun.

”Bra resonemang där inne”

Peder Steirud, som initierat namninsamlingen som genererade 632 underskrifter, var lika glad och tacksam han.  

– Det var liksom inte väntat från början, men nu hör vi av resonemanget att de tagit till sig. Jag tycker det var ett bra resonemang, väldigt bra. Det märks att politikerna börjar bli insatta, det tycker jag är bra. För ju mer man förstår kring att ställa de här tolv verken mitt i kommunen, så inser man att det får alldeles för stora konsekvenser. Nu sover jag gott i natt, sa Steirud.

Politikernas ståndpunkt

Innan man kom så långt som till beslut var det flera politiker kring bordet som tog till orda och presenterade sin ståndpunkt. Socialdemokraterna, med oppositionsrådet Tomas Söreling i spetsen, tryckte på både behovet och bristen på el i den här delen av landet.

– Vi ska inte uttala oss om miljöprövningen, det ska vi överlåta till andra myndigheter som har kunskapen, vi ska bara ta ställning till markanvändningen, sa han och tillstyrkte en fortsatt prövning.

En linje som Socialdemokraterna beslutat följa rakt över.

"Solkommun – inte en vindkraftskommun"

Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas ledamöter visade sig inte oväntat avslå en fortsatt prövning.

– Blir kommunen mer attraktiv om vi etablerar en vindkraftspark? Svaret är nej så mitt svar blir nej, sa Åke Nilsson (KD).

Det vi får luta oss emot nu är översiktsplanen. Där står att kommunen ska vara attraktiv för företag och invånare. Osäkerheten och otryggheten ska tas på lika stort allvar som frågan kring brottsligheten, som diskuterats här tidigare idag, sa partikamraten Folke Pleijert.

Göran Gustafsson (SD) var lika tydlig i sin ståndpunkt han:

– Hultsfreds kommun ska bli en solkommun och inte en vindkraftskommun.

Osäkert in i det sista

Så återstod då C och M att säga sitt. Kommunalrådet Lars Rosander (C) var för och motiverade sitt beslut.

– Vi behöver vindkraft, solceller och annan energi också. Alla känner ju till energibehovet i vårt samhälle totalt sett, sa han och tillstyrkte förslaget.

Partikamraten Ronny Olsson visade sig tvärt om vara negativ till vindkraftsparken.

– Jag är tacksam att vi får rösta som vi vill, sa han. För mig är det viktigt vad invånarna som berörs tycker. Det har jag lyssnat på mest. Kanske röstar jag mer med hjärtat än förnuftet, sa han och avstyrkte en fortsatt prövning.

Kommunstyrelsens förslag lämnas nu vidare till kommunfullmäktige som tar det slutgiltiga beslutet i ärenden den 6 februari.

Här kan du läsa: Stort drama när ks sa nej till vindkraftsprojekt. 

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt