Annons:

Då kommer elstödspengarna – så gör du för att snabba på processen

Då kommer elstödspengarna att börja betalas ut. Foto: MostPhotos

Då kommer elstödspengarna – så gör du för att snabba på processen

Nu är det klart när utbetalningarna av elstödet påbörjas till södra Sverige. Det hela startar den 20 februari och pågår i några dagar. Det skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Annons:

Den första utbetalningen omfattar sammanlagt 4,3 miljoner hushåll och 132 elnätsbolag, uppger Försäkringskassan.

Uteslutande handlar det om elkonsumenter i elområde 3 och 4.

– Stödet ska utformas som en utbetalning direkt till kunderna, och genomföras skyndsamt enligt uppdraget, säger Nils Öberg, generaldirektör för Försäkringskassan.

Alla som har rätt till att få pengar bör anmäla sitt konto till Swedbanks kontoregister före den 13 februari i år. Även om man inte registrerar ett konto kommer pengarna – men det kommer dröja ytterligare en tid. 

Det innebär inte att man behöver bli kund hos Swedbank om man inte är det för närvarande. Pensionärer behöver inte registrera något konto, då det redan finns ett konto registrerat för dem hos Pensionsmyndigheten.

– Om vi inte hittar något konto får man en utbetalningsavi, den går att lösa ut kostnadsfritt på Swedbanks hemsida. Väljer man istället att lösa ut den via ombud tillkommer en avgift, säger Maria Sjögren, projektägare på Försäkringskassan.

Så mycket får du

Utbetalningarna inleds den 20 februari och pågår i några dagar. Totalt handlar det om 17 miljarder kronor i den här omgången.

I elområde 3 handlar det om 50 öre per förbrukad kilowattimme mellan oktober 2021 och september 2022. Har du förbrukat 20 000 kilowattimmar under den tidsperioden får du alltså 10 000 kronor.

I elområde 4 blir det ännu mer pengar. Där handlar det om 79 öre för varje förbrukad kilowattimme under tidsperioden.

Försäkringskassan betonar också att varken banken eller Försäkringskassan kommer att kontakta kunder för att be om kontouppgifter eller för att de ska logga in någonstans. Den som blir kontaktad av en främmande person om detta utsätts för ett bedrägeriförsök.

Det nya systemet är även tänkt att användas för nästa elstöd. När det kan komma är dock fortfarande oklart.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt