Annons:

Modulerna vid Lindblomskolan kan komma att ersättas av en helt ny skola – som skulle kunna drivas på intraprenad. Under våren har tjänstemän tittat på alternativet.
Foto: Lotta Madestam

HULTSFRED KAN FÅ NY SKOLA – "VILL BLI AV MED MODULERNA"

Hultsfred kan komma att få en helt ny skola, som skulle ersätta modulerna vid Lindblomskolan. Under våren har tjänstemän tittat på alternativet, som även inkluderar en intraprenad.
– Mitt mål är att bli av med modulerna så fort som möjligt, säger Martin Snickars, barn- och utbildningschef.

Annons:

Ett utredningsarbete har pågått under våren, där förvaltningens tjänstemän tittat närmare på lösningar för att bli av med de två moduler som används på Lindblomskolan.

– Lindblomskolan har runt 500 elever, men skolan är byggd för kanske max 350. Så vi har runt 150 elever som går i de två moduler som finns vid skolan och vi behöver hitta ett sätt att få bort dem och få permanenta lokaler istället, säger Martin Snickars.

Ny skola på annan plats

Nu kan Dagens Hultsfred avslöja att ett alternativ som finns med i utredningen är att bygga en helt ny skola på en helt annan plats. I anslutning till Lindblomskolan finns inte det utrymme som skulle behövas.

– Ja, i så fall skulle det bli två skolor i Hultsfred. När vi diskuterat har tanken varit att dela upp det på låg- respektive mellanstadium, säger Martin Snickars som understryker att det inte finns några beslut, utan att det är ett internt utredningsarbete man jobbat med under våren.

– Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har fått en del information också, tillägger han.

Finns det något förslag på var den här skolan i så fall skulle placeras?

– Idéer och förslag finns det, men det är en pågående utredning så det är arbetsmaterial.

Hur ser du på den här lösningen, att bygga en helt ny skola?

– Mitt mål är att bli av med modulerna och kunna ersätta dem med bra, permanenta lokaler för våra elever och personal. Så det är mitt syfte i det här. Hur det ska gå till är en annan sak, det finns olika alternativ. Och det här är ett sätt vi utrett och tittat på.

”En intressant modell”

Utredningen omfattas också av ett förslag att driva den nya skolan på intraprenad, vilket är ett sätt för kommuner att låta en enhet bli självstyrande och bestämma över verksamheten. 

– Det är en intressant modell som vi inte tänkt på tidigare, men det finns ett gammalt beslut i fullmäktige att titta på och uppmuntra till intraprenad i kommunen. Det skulle man kunna göra med fler förskolor och skolor i vår kommun, säger Martin Snickars.

Så här långt finns det en intraprenad i Hultsfreds kommun i form av daglig verksamhet Framsteget, som bland annat bedriver caféverksamhet på gymnasiet.

– Vi har haft kontakt med andra kommuner för att se hur de gjort med sin intraprenad. Det finns på olika ställen i Sverige. En del tycker det är jättebra, andra har hittat andra former och avvecklat intraprenaden. Vi har omvärldsbevakat helt enkelt för att se vad det finns för fördelar med det och om det finns några eventuella nackdelar, så vi har granskat, diskuterat och lyssnat in andra för att få en ökad förståelse.

Hur går ni vidare nu?

– Just nu är det lite paus på den frågan, vi har fullt upp med annat så just nu ligger det still.

Kan du säga någonting om när det här skulle kunna bli verklighet?

– Min önskan är som sagt att bli av med modulerna så fort som möjligt, men kommunen befinner sig ju i ett läge med ökade kostnader och svårigheter att göra stora investeringar. Så det är väl det som är den stora utmaningen nu.

 

Här kan du också läsa: Modulerna kostar två miljoner per år – "Problemet är att vi inte har pengar"

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt