Annons:

 • Trångt mellan skivbackarna –

  Niclas Torstensson pratar skivor med Torsten Dam-Jensen från Hultsnäs, Långemåla. Foto: Lotta Madestam

 • Trångt mellan skivbackarna –

  Magnus Hansson och Rickard Saether, båda Oskarshamn, säger sig vara avis på Virserumsbutiken. "Det är en höjdare att komma hit".

 • Trångt mellan skivbackarna –

  Anna Martinsson, 35, från Virserum tar goda råd från Mats Polzer, som rekommenderar italienska Quella Vecchia Locanda.

 • Trångt mellan skivbackarna –

  Somliga slår sig bara ner för en fika och umgås i det Niclas Torstensson kallar fritidsgård för vuxna.

 • Trångt mellan skivbackarna –

  Jan Andersson, Björn Jonsson och Henrik Ahlgren, alla Vetlanda. "Men vi kom inte ihop", säger Henrik. "Jag letar efter det jag inte har", säger Jan.

 • Trångt mellan skivbackarna –
 • Trångt mellan skivbackarna –

  Foto: Lotta Madestam

Trångt mellan skivbackarna – "Ser mig som en kulturbärare för musiken"

Det var kö till skivbackarna, hög trivselfaktor och knappt en parkering ledig vid miniskivmässan hos Dackes Vinyl i Virserum.
– Jag tycker nog faktiskt att jag är värd kulturpriset, säger Niclas Torstensson med glimten i ögat.

Annons:

Varje lördag håller Niclas Torstensson sin skivbutik Dackes Vinyl på Storgatan öppen. Den här gången var Mats Polzer gästsäljare, så det blev en skivmässa i miniformat.

– Jag driver en skivbutik i Skara med väldigt mycket nytt som Niclas inte har, så vi kompletterar varandra bra, sa han.

Lockar ännu mer 

Ett bredare utbud innebar också ett ännu större intresse. En vanlig lördag brukar Dackes Vinyl besökas av 10-15 kunder, nu passerades det antalet redan strax efter öppningsdags.

– Jag har haft en sådan här minimässa två gånger tidigare, nu är det mer folk än någonsin. Här är kunder från Vimmerby, Kisa, Oskarshamn, Kalmar, Vetlanda…, säger Niclas Torstensson medan han tittar sig omkring bland många välkända ansikten.

– Anledningen är att det inte finns några fysiska vinylbutiker i närheten, tillägger han.

Gemensamt intresse

Vid kassan står Stella Nilsson från Oskarshamn med en bunt skivor i famnen. Klart yngst i butiken och en av tre tjejer för tillfället. Det är pappa Rogers intresse som smittat av sig.

– Jag har väl runt 30 skivor medan pappa har ett helt rum, säger Stella som plockat till sig skivor med bland annat Bob Dyllan, Wilmer X och Eldkvarn.

– Alla har ju tillgång till Spotify, men det är en annan känsla med vinyl, säger hon.

– Vi brukar åka hit regelbundet, kanske varannan månad. Det roliga är att det åker folk långt ifrån, det blir verkligen en knutpunkt, säger Roger Nilsson, vars intresse väcktes redan när han var barn.

Vill att samlingen växer

Anna Martinsson, 35, från Virserum har runt 400 skivor och vill att samlingen ska bli större.

– Det är en fin samling, jag har ingenting jag ångrar att jag köpt, säger hon medan hon tar till sig av de goda råden från Mats Polzer.

Det råder en alldeles speciell känsla i butiken. Trivselfaktorn är hög och hela Niclas Torstensson utstrålar glädje när han pratar med kunderna, diskuterar en viss artist eller får frågor som ska besvaras.

– Det här är verkligen energigivande, säger han. Det märks att folk trivs och mår bra, somliga slår sig bara ner för en fika i det jag kallar fritidsgård för vuxna, tillägger han och nickar mot nästa rum.

”En kulturbärare för musiken”

Han ser sig själv som en kulturbärare för musiken i Hultsfreds kommun.

– Jag har ju öppet varje lördag och snacka om kultur! Egentligen är jag värd kommunens kulturpris, säger han och skrattar.

– Jag skämtar, tillägger han snabbt, men erkänner sedan att det är sagt med en liten underton. För det vore dags, kan han tycka.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt