Annons:

Tredje utmärkelsen på mindre än ett år: ”Får kanske titta på prisskåp”

På alla hjärtans dag fick Karl-Oskar Gladh och Ulrika Edgren från Virserums hembygdsförening den tredje utmärkelsen på mindre än ett år för sitt arbete med utvecklingen av Bolaget. Foto: Ossian Mathiasson

Tredje utmärkelsen på mindre än ett år: ”Får kanske titta på prisskåp”

Virserums hembygdsförenings arbete med att rusta upp Bolaget har prisats tre gånger inom loppet av ett år.
– Vi får kanske titta på ett prisskåp, säger Karl-Oskar Gladh, ordförande i hembygdsföreningen.

Annons:

På alla hjärtans dag i onsdags markerade Kristdemokraterna i Hultsfreds kommun sin uppskattning för den initiativkraft som Virserums hembygdsförening och dess ledning uppvisar i sitt arbete och engagemang för utveckling av Bolaget. 

De tilldelades 2018 års Vitsippspris och det var den 26:e gången i ordningen som KD uppmärksammade någon eller några för fina ideella insatser.

24 styrelsemöten på ett år

För hembygdsföreningen var det den tredje utmärkelsen på mindre än ett år.

Första maj i fjol belönades man med Vänsterpartiets kulturstipendium och på Virserums marknad tog de emot eldsjälspriset från Virserums samhällsförening.

– Det är roligt att vi uppmärksammas för allt arbete vi gör. Vi hade 24 styrelsemöten under förra året för att kunna ta beslut, komma vidare, hålla koll på den ekonomiska situationen och se till att vi gör rätt saker, säger Karl-Oskar Gladh.

"Blir som grädde på moset"

Sommaren 2016 blev hembygdsföreningen ny ägare av kulturområdet Dackestop, som kort därpå fick namnet Bolaget hembygdsförening, Virserums kultur- och föreningscentrum.

– Hade vi (Virserums hembygdsförening) inte gjort det här och i stället fortsatt med vårt relativt tysta arbete i hembygdsparken så hade vi inte fått de tre utmärkelserna. Det är vårt engagemang för utvecklingen av Bolaget som har gjort det möjligt, säger Karl-Oskar Gladh.

Hur känns det att få bekräftelse för det hårda jobbet som ni lägger ner?

– Det är roligt, det blir som grädde på moset. När man möter folk på byn så är det alltid någon som klappar mig på ryggen och tycker att vi gör ett bra jobb.

"Virserum behöver en samlingslokal"

Hela området har fått ett rejält ansiktslyft, tack vare många ideella krafter som har spenderat mycket tid på området.

– Under 2017 var vi ett 20-tal personer som jobbade ideellt med att lägga nytt golv och bygga scen i Berns salong, snygga till utemiljöerna, få till nya planteringar, fixa telefonväxlar och massa annat. Vi har lagt ner hur mycket jobb som helst, det handlar om tusentals timmar. Ombyggnationen av Berns salong är vi mycket nöjda med, säger han. 

Med stöd från Hultsfreds kommun, Virserums sparbank och i huvudsak ideella insatser har de lyckats ro allt i land.

– Virserum behöver en samlingslokal som allmänheten kan hyra och ha sina aktiveter i. Det hade varit förskräckligt om fastigheten sålts på exekutiv aktion till högstbjudande. Då tror jag att det hade blivit stående och förfallit, säger han. 

Över 200 nya medlemmar

Men han menar att det var en ekonomisk risk att ta över området.

– Det var satt i likvidation efter att Dackestop gått i konkurs. Det kostar några hundratusen för att snurra runt det här om året och när vi tog över kan man lugnt säga att det var slitet.

Hur mycket brinner du för Virserum?

– Mycket. Jag har valt att bo här och på något vis går det inte att luta sig tillbaka och förvänta sig att alla andra ska göra arbetet. Man måste kavla upp ärmarna och göra en hel del själv också.

Antalet medlemmar har också ökat rejält sedan hembygdsföreningen tog över driften för ett och ett halvt år sedan. De hade 80–90 medlemmar innan köpet i juli 2016 och 311 vid årsskiftet 2017/2018.

– Det tyder på att vårt arbete är uppskattat, folk tycker att vi gör något bra och då vill de vara med i föreningen. Vi kommer fortsätta i samma anda och många vill vara med och engagera sig. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt