Annons:

PASTORATET MÅSTE GÅ IGENOM STÅLBAD

Aspelands pastorat står inför ett ekonomiskt stålbad. Här en bild på Vena kyrka. Foto: Hultsfreds kommun

PASTORATET MÅSTE GÅ IGENOM STÅLBAD

Aspelands pastorat är i ekonomisk kris. Nu ska 6,5 tjänster bort och sex av sju församlingshem säljas. Planen är att spara fem miljoner årligen.

Annons:

Kyrkan har haft ekonomiska problem under en längre tid. Det stora skälet till det är att man tappat var tredje medlem sedan år 2000.

I dag skriver LN/VT om krisåtgärderna. Pastoratet ska minska sin kostym rejält och i går informerades personalen om åtgärderna.

Sex av sju församlingshem ska säljas och 6,5 tjänster skäras bort. 1,8 tjänst på kantorerna, 4,03 tjänster inom barnverksamheten och 1,75 assistenttjänster tas bort. Vaktmästarna får behålla sin personalstyrka.

– I dagsläget är de skyddade, men samtidigt måste vi utöka antalet präster med minst en. I dag är vi tre och en halv, plus en diakon. Enligt ett beslut i stiftsstyrelsen ska vi vara sex, säger Marita Rosén till LN/VT.

Kollekten till egna verksamheten

Dessutom blir det fler avgifter för verksamheten och kollekten kommer framöver att gå till den egna ekonomin.

– Vi är tydliga med att vi ska behålla verksamheten som den är idag, vi ska bara jobba annorlunda. Finnas till när vi behövs och jobba mer effektivt.

Förslagen minskar kostymen med fem miljoner om året. Nu ska förhandlingar med fackförbunden inledas.

– Vi hoppas vara helt klara med förhandlingarna redan i maj, så vi kan lämna besked till personalen innan vårterminen är slut. Ingen mår bra av oron som blir. Med de här åtgärderna får vi en hållbar och trygg ekonomi och kan fokusera på mer Gud i det vi gör, som biskopen efterlyste, säger Ulla Lisedahl, kyrkorådets ordförande.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt