Annons:

Buss ska köpas in för utflykter för kommunens äldre

En mindre buss som ska användas av Hultsfreds kommuns särskilda boenden föreslås att köpas in för pengar från en upplöst stiftelse. Foto: Ossian Mathiasson

Buss ska köpas in för utflykter för kommunens äldre

Medlen som finns i en upplösande fond ska användas till inköp av en mindre buss för kommunens äldre. Tillgångarna i denna fond uppgår till över 400 000 kronor.

Annons:

Under förra året tog Hultsfreds kommun beslut om att upplösa tre stiftelser genom att använda pengarna till stiftelsernas andemening. 

Tillgångarna i stiftelserna har sedan tidigare gått åt till att bekosta administration och det fanns inte heller någon avkastning eller har varit så lite att det inte har täckt de administrativa kostnaderna. 

Över 400 000 kronor i fonden

Kommunstyrelsen gav sedan i uppdrag till ekonomikontoret att ta fram ett förslag till ansökan om upplösning av stiftelserna medan socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden fått undersöka vad pengarna kan användas till inom ramen för stiftelsernas ändamål. 

De två stiftelserna som det handlar om för socialnämndens del är sociala samfonden och Irene Engdahls fond. 

Medlen som finns i sociala samfonden, sammanlagt 415 227 kronor, ska användas till inköp av en mindre buss som ska nyttjas för utflykter och kortare resor för boende på Hultsfreds kommuns särskilda boenden. I Irene Engdahls fond finns 15 426 kronor och dessa pengar ska gå till aktiviteter inom omsorgen för personer med funktionsnedsättning. 

Kärt önskemål

Conny Daag (M) har sedan några år tillbaka en motion i den här frågan och var naturligtvis extra glad när de äldre ska få en buss att utnyttja till sina respektive aktiviteter och resor.

– Det är en av mina hjärtefrågor. Jag blev kontaktman för tre äldreboenden för några år sedan och när man har verksamhetsråd fick man ofta höra avsaknaden av en buss och då tyckte jag att det var lämpligt att lämna in en motion om det i november 2014, säger Conny Daag och fortsätter:

– Jag är jätteglad att det kom upp ett förslag om att använda fondpengarna till en buss. Det är inte klart än då det ska gå upp i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Jag hoppas och tror på det bästa, säger han. 

"Har sista ordet"

Jonny Bengtsson (S), vice ordförande i socialnämnden berättar att ärendet ska gå igenom flera insatser. 

– Utan att dra för stora växlar så ska det godkännas av kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och länsstyrelsen i Östergötland har sista ordet, säger Jonny Bengtsson.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt