Annons:

Kraven skärps på arbetskläder inom hemtjänsten

Det ställs hårdare krav på hur hemtjänstpersonalens arbetskläder ska skötas framöver i Hultsfreds kommun efter nya regler. Foto: Ossian Mathiasson

Kraven skärps på arbetskläder inom hemtjänsten

Hemtjänstpersonalen i Hultsfreds kommun måste byta arbetskläder varje dag efter att Arbetsmiljöverkets nya regler införts. Ansvaret för tvätt av arbetskläderna läggs på arbetsgivaren.

Annons:

Nyligen beslutade föreskrifter från Arbetsmiljöverket gäller åtgärder för att förebygga smittrisker och började gälla från november förra året. 

De nya reglerna innebär skärpta regler i berörda verksamheter och påverkar framför allt hemtjänsten. De nya reglerna ställer hårdare krav på tvätten av arbetskläderna och arbetsgivaren ska bekosta och ansvara för att arbetskläderna, som består av kortärmad överdel och underdel, byts dagligen och tvättas i 60 grader. Regeln om tvätt har kommit till efter ett EU-direktiv för att förebygga smittrisken av framför allt blodsmitta.

– Arbetskläderna kostar oss 500 000 kronor om året. Nu kommer det kosta oss minst det dubbla och det krävs att vi gör ett äskande i budgeten, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). 

Det finns planer på att Hultsfreds kommun ska leasa arbetskläder och tvätt förutsatt att det finns en bredd på urvalet. Vimmerby kommun, som har gemensamma riktlinjer med Hultsfreds kommun, ska tillsammans diskutera upphandling inför en eventuell leasing av arbetskläder. 

Två nya sanktionsavgifter har införts där det ställs krav på i huvudsak arbetsgivaren. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt