Annons:

Personer i daglig verksamhet kan få ny julbonus

Ett stadsbidrag på drygt 650 000 kronor täcker upp kostnadsökningen för habiliteringsersättningen där Hultsfreds kommun valde att höja ersättningen till 70 kronor för heldag. Foto: Ossian Mathiasson

Personer i daglig verksamhet kan få ny julbonus

Precis som i fjol är Hultsfreds kommun sugna på överblivna stadsbidragspengar som ska kunna ge en julbonus till personer som jobbar inom daglig verksamhet.
– Det är givetvis något som vi söker. Förra året var det en fin julklapp, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

För drygt ett år sedan valde Hultsfreds kommun att höja habiliteringsersättningen från 52 till 70 kronor för heldag för personer i kommunens dagliga verksamhet. 

Sveriges riksdag hade då gett socialstyrelsen i uppdrag att under året fördela 350 miljoner kronor till kommunerna som skulle användas till habiliteringsersättning. Hultsfreds kommun fick då 700 000 kronor och strax före jul fick Hultsfreds kommun ytterligare en rejäl summa pengar sedan de visat intresse för att få ta del av de medel som inte kom till användning. 

Söker överblivna pengar

67 personer som jobbar inom daglig verksamhet fick en engångsbonus på 22 161 kronor lagom till julfirandet. 

Statsbidraget utlystes första gången i fjol och återkommer även i år. Socialstyrelsen har fått uppdraget att fördela medel till kommunerna i stimulansbidrag för habiliteringsersättning och Hultsfreds kommuns summa landar på 653 682 kronor.

– Pengarna som vi får i år täcker ökningen från 52 till 70 kronor för en heldag. Kommunen har inte behövt skjuta till några ytterligare pengar. Vi kan bibehålla satsningen som vi har startat, säger Jonny Bengtsson (S), vice ordförande i socialnämnden.

Stadsbidraget för habiliteringsersättningen ska användas till de som arbetar inom daglig verksamhet och till deras lön för de arbeten som de utför men inte till varken reseersättning eller matsubventioner. 

Precis som i fjol har Hultsfreds kommun meddelat att de är intresserade av att få ta del av medel som inte kommer till användning. 

– Det kom en rejäl julklapp till de berörda i fjol och i bästa fall kan det ge en julklapp även i år. Pengarna kom till jul i form av en bonus där varje enskild person fick runt 22 000 kronor, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt