Annons:

Ridstall totalrenoveras för miljonbelopp – verksamheten pausas

Ridstallet på Hultsfredsbygdens ridklubbs anläggning ska renoveras och Hultsfreds kommun går in med fyra miljoner. Foto: Hultsfredsbygdens ridklubb

Ridstall totalrenoveras för miljonbelopp – verksamheten pausas

Hultsfredsbygdens ridklubbs stall är utdömt. Nu skjuter Hultsfreds kommun till fyra miljoner för att göra den nödvändiga renoveringen samtidigt som verksamheten tar timeout under arbetets gång.
– Det blir en totalrenovering av hela stallet, säger ridklubbens ordförande Annika Fransson.

Annons:

Hultsfredsbygdens ridklubb har sin verksamhet strax norr om Hultsfred vid Kristinebergs gård och under många år har de haft en önskan om att ridstallet renoveras och uppfyller kraven på arbetsmiljö och djurskydd. 

– Det har gjorts en utredning som visar att stallet är utdömt och väldigt slitet. Det finns inget annat att göra än att totalrenovera, säger Annika Fransson. 

På måndagskvällens kommunfullmäktige i Hultsfreds gymnasiums matsal tog ledamöterna beslut om att göra en ombudgetering som innebär att kommunen avsätter cirka fyra miljoner kronor till totalrenoveringen.

– Stallrenoveringen är ett önskemål som har framförts vid flera olika tillfällen genom åren. Nu har vi kommit till skott med att satsa fyra miljoner på att göra det drägligt för de som jobbar och rider där och självklart ur arbetsmiljösynpunkt, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Hur ser tidsplanen ut?

– Tanken är att renoveringen ska komma igång under året. Vi siktar på att projektet går ut på upphandling snart, säger Tomas Söreling. 

"Strävat efter det i flera år"

Det är naturligtvis ett glatt besked för ridklubben som får ett totalrenoverat stall i bra skick.

– Det är jätteroligt och något som vi har strävat efter i flera år och jobbat för tillsammans med Hultsfreds kommun. De är vi jätteglada över och det är helt klart nödvändigt, säger Annika Fransson. 

På söndagskvällen, kvällen före kommunfullmäktigesammanträdet, hade ridklubben ett medlemsmöte som mynnade ut i ett beslut om att pausa verksamheten medan renoveringen pågår. 

– Själva ridskoleverksamheten kommer pausas under renoveringen så det blir inga lektioner. Alla som ville fick komma och vi presenterade vår plan för verksamheten. Medlemmarna fick rösta för eller emot att pausa verksamheten under renoveringen. Majoriteten var positiva, säger Fransson. 

"Man slutar inte att äta"

I samband med allmänhetens frågestund under fullmäktigemötet var en privatperson kritisk mot stängningen. 

– Varför ska man stänga verksamheten under tiden som man gör en renovering? När man renoverar ett kök så slutar man inte att äta eller laga mat, sa privatpersonen. 

Kommunalrådet Lars Rosander (C) gick fram i talarstolen och berättade om arbetets gång, att kommunen kliver in med fyra miljoner och att det är ridklubben som bestämmer om man vill pausa verksamheten eller inte.

– Det är helt upp till ridklubben att hantera den frågan. Vi möjliggör en ombyggnation som har skett i dialog med ridklubben, säger Lars Rosander. 

"Blir en nystart"

Ridklubben kör på precis som vanligt vårterminen ut och från och med i höst kommer det märkas att de låter verksamheten vara vilande. Fransson hoppas att beslutet om att pausa verksamheten kommer ge flera positiva effekter. 

– Det blir en nystart för hela klubben med att få ett totalrenoverat stall och ger oss möjlighet att börja om från början och få en bättre grund när det gäller hästar och personal. I dagsläget har vi bara en ridlärare och vi skulle gärna se att vi hade flera, säger hon.

Hade det kunnat gå att fortsätta precis som vanligt under byggnationen?

– Ekonomiskt sett hade det inte varit en fördel för oss och våra hästar börjar bli till åren. Vi har ändå planerat att byta ut dem och då kände vi att det här är ett ypperligt tillfälle att göra det i lugn och ro. Vi har åtta hästar som vi äger själva, de flesta kommer bytas ut förutom vår handikapphäst.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt