Annons:

Kreativa lösningar ska ge alla kommuninvånare fiber

Curt Tyrberg jobbar för att ge tillgång till fiber för alla invånare i Hultsfreds kommun trots statens svaga ekonomiska stöd. Foto: Ossian Mathiasson

Kreativa lösningar ska ge alla kommuninvånare fiber

Utbyggnaden av fiber fortsätter i Hultsfreds kommun även om det går sakta framåt och problem dyker upp på vägen.
– När staten går ut med 330 miljoner kronor och varje kommun får en miljon kronor så förslår det ingenting, säger kommunens bredbandssamordnare Curt Tyrberg.

Annons:

Enligt Curt Tyrberg har 80-85 procent av kommuninvånarna chansen att skaffa bredband via fiber och samtliga tätorter i Hultsfreds kommun är utbyggda till 100 procent. 

I byarna på landsbygden saknas denna möjlighet och när det gamla kopparnätet, som inte lever upp till dagens krav på snabb kommunikation och överföring av stora datamängder, stängs ner för 168 hushåll i 13 byar i Hultsfreds kommun i maj nästa år hade Tyrberg önskat att det fanns fiber att satsa på. 

– Vi varken hinner eller har pengar för att bygga ut fiber till alla hushåll i morgon men kanske i övermorgon. Jag anser att fiber är den definitiva lösningen men det kan tio år innan vi är framme. Den trådlösa lösningen som Telia nämner är bra och fullt tillräckligt men fiber är alltid bättre. Det ska man satsa på när man har möjlighet, säger Curt Tyrberg. 

"Måste jobba med frågan"

Hans förhoppning är givetvis att alla kommuninvånare ska få tillgång till snabba internet-förbindelser via fiber men staten väljer att inte stötta med tillräckligt mycket pengar. 

– De satsar 300 miljoner som ska räcka till hela landet. Varje kommun får en miljon kronor och vissa kommuner får säkert mer än andra. Det är en allmän besvikelse över hela landet och inget unikt för Hultsfred. Vi skulle behöva miljarder för att lösa och tidigare pratade staten i sådana termer. Jag förstår frustrationen, säger Tyrberg. 

Det finns i dagsläget flera vita fläckar med områden på landsbygden som saknar tillgång till fiber.

– Nu är läget så här och då måste vi göra något åt det. Staten känner kanske att de har gjort tillräckligt så vi måste jobba med frågan, gå vidare och titta på vad som är kvar att göra och se vilka hushåll som finns kvar.

Det kommande området i Hultsfreds kommun, som ska förses med fiber, är Gårdveda och Flaten. Det handlar om drygt 80 hushåll. 

– Tanken är att det ska vara klart nästa år och det ligger redan rör i marken. 

Jobbar med kreativa lösningar

Han jobbar också med att hitta andra lösningar för att starta mindre projekt med hjälp av byalag. 

– Då tänker jag till exempel på Kråketorp och Slagdala utanför Virserum. För att lösa finansieringen kan man låna upp pengar och lägga ut kostnaden på längre sikt än att betala direkt. Vi får se om jag får ihop det och jobbar för att se vilka kostnader det rör sig om. Positivt är att det finns kanalisationer gjorda på flera ställen, säger han och fortsätter:

– Vi är ute på dyraste och mest avlägsna ställena nu och måste hitta kreativa lösningar för att lösa fiberproblematiken. Det trådlösa alternativet kommer vara hyfsat bra under en övergångsperiod men fiber är ännu säkrare. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt