Annons:

Försäljningsplanerna skapar reaktioner: ”Anmärkningsvärt och obegripligt”

Anders Andersson (KD) förstår inte varför Region Kalmar län vill sälja fastigheten med som har två läkarmottagningar i Virserum. Foto: Privat

Försäljningsplanerna skapar reaktioner: ”Anmärkningsvärt och obegripligt”

En ny ambulansstation ska byggas för 15 miljoner kronor i Virserum samtidigt som Region Kalmar har för avsikt att sälja hela fastigheten som den nuvarande ambulansstationen finns i.
Oppositionsrådet Anders Andersson blev förskräckt när han fick kännedom om regionens tankar.
– Detta uttalande är på flera sätt upprörande, säger Anders Andersson.

Annons:

Det var i fredags som Dagens Hultsfred berättade om Länsunionen i Region Kalmar län gav information om satsningen på helt nya lokaler för ambulansverksamheten i Virserum.  

– Det är glädjande att majoriteten i regionen nu vill satsa resurser på ambulansen i Virserum när man till och med är beredd att göra en stor satsning på nybyggnation av ambulansstation, säger oppositionsrådet Anders Andersson (KD) efter fredagens besked. 

Vid samma presskonferens informerade regionrådet Yvonne Hagberg (S) om planerna på att sälja hela fastigheten som den nuvarande ambulansstationen finns i. I samma fastighet finns två privata läkare som hyr lokaler för sina hälsocentraler. 

”Ambitionen är att sälja hela fastigheten. Vi kommer inte ha kvar någon verksamhet i stort sett”, sa Hagberg till Dagens Hultsfred i fredags. 

"Hur tänker Socialdemokraterna?"

Oppositionsrådet Anders Andersson blev upprörd och fattade ingenting när han läste DH:s artikel och bjöd på onsdagen in till en presskonferens med anledning av regionrådets uttalande. 

– Detta uttalande är på flera sätt upprörande. Hur tänker Socialdemokraterna och finns det stöd för denna inriktning också från Centerpartiet och Per-Inge Pettersson? Region Kalmar län har inte i egen regi någon hälsocentral i Virserum. Som tur är för lokalbefolkningen så finns det två privata läkare som har avtal med regionen och utgör den lokala nära vården för Virserum med omnejd. Och dessa läkare använder idag vårdcentralens lokaler, säger Anders Andersson och fortsätter:

– För mig som regionpolitiker är det helheten som är viktig när jag vill utveckla sjukvården och skapa trygghet och närhet. De två läkarmottagningarna i Virserum är superviktiga för sjukvården i denna del av vår kommun. En förutsättning för att behålla läkare på mindre orter och landsbygden är att man erbjuder goda förutsättningar, till exempel när det gäller lokaler. Därför är det anmärkningsvärt och obegripligt att majoriteten i regionen under ledning av S och C inte ser betydelsen av läkarmottagningarna. Man räknar inte ens dessa som en del av regionens ansvar. Tvärtom talar man nu lite lättvindigt om att sälja den fastighet där vi i dag har två läkarmottagningar.

"Regionen bör ta ett ansvar"

På tisdagen var KD-politikern i kontakt med berörda verksamma läkare och ingen var informerad om att majoritetsföreträdarna ville sälja deras nuvarande lokaler. I dag höll han en presskonferens för att ge sin syn på problematiken. 

– Bygg gärna ny ambulansstation, men slarva inte bort behovet av ändamålsenliga lokaler också för läkarverksamheten i Virserum. Vi vet från andra orter i länet att det kan vara svårt att få läkare till hälsocentraler utanför kuststäderna. Därför har inte Region Kalmar län råd med att ställa våra läkarmottagningar i Virserum utan lokaler. Tvärtom bör regionen ta ett ansvar för att vi ska ha kvar läkarmottagningar i Virserum, säger Anders Andersson. 

För att ha en god nära vård krävs inte enbart en ambulans utan Andersson pekar på vikten av att ha en god helhet med sjukvård. 

– Därför blir man fundersam och undrande när man istället för att lyfta fram läkarmottagningarnas betydelse väljer att ge besked om att ambitionen är att sälja hela nuvarande fastighet där läkarmottagningar finns liksom barnhälsovård och rehab. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt