Annons:

  • Gratis upplevelseveckor för Hultsfredsborna:

    Malin Albertsson, Hjalmar Österberg och Jenni Leppelt visar upp invånarkorten. Foto: Stefan Härnström

  • Gratis upplevelseveckor för Hultsfredsborna:

Gratis upplevelseveckor för Hultsfredsborna: "Glad att vi kan samverka"

På fredagens förmiddag presenterade Hultsfreds kommuns turistbyrå Invånarkorten som ger varje hushåll gratis besök på olika besöksmål i kommunen de kommande veckorna. Vid ett möte i Målilla Älgpark visades korten upp – och de ska redan finnas i din brevlåda.

Annons:

Turismen har varit på en stadig tillväxt i Hultsfredsområdet men coronaepidemin satte tvärstopp för utvecklingen och nu har man sökt vägar att anpassa sig till att folk ”hemestrar” i sitt närområde eller åker ut på dagsturer.

I ett samarbete mellan Hultsfreds kommun och aktörer i turistnäringen har man tagit fram Invånarkortet som ger alla som är boende i kommunen chansen att göra gratis besök på turistmål under vecka 30 och 31. Vissa av dem behöver man bara ta med kortet till som Virserums konsthall.

Besök i Målilla Älgpark eller en resa med smalspåret ska dessutom bokas i förväg. Allas hälsa kommer först och främst och man vill se till att reglerna från Folkhälsomyndigheten hålls. Alla besöksmål och vad som gäller står på kortet. Ett kort gäller för ett helt hushåll eller familj. Dessutom finns det chans att vinna övernattningar på olika hotell, campingar och stugor mellan 20 juli till 31 oktober. Även detta står beskrivet på Invånarkortet.

"Glad att vi kan samverka"

– De som inte har fått kort kan komma till oss på turistbyrån och hämta, säger Malin Albertsson, turist- och informationschef på kommunen.

Årets Upptäckardag ställdes in och istället blir de här hemsterveckorna ett sätt att hjälpa folk att komma ut och se vad som finns. Finansieringen är i grunden en politisk satsning för en viktig näring i kommunen. Hultsfreds kommun har lagt en maxbudget på 1,4 miljoner för besöksveckorna.

– Jag är jätteglad att vi kan göra något bra genom att samverka, både kommun, turistaktörer och invånare i den här frågan, säger Malin Albertsson.

Tillströmning i augusti

– Vi har haft ett stort tapp i parken och svenskarna som åker på tur kompenserar en del. Nu kan tyskarna och danskarna komma hit och vi räknar med fler spontanbokningar, berättar Hjalmar Österberg som driver Målilla Älgpark med Maria Österberg.

Hjalmar uppskattar att de tyska besökarna kommer strömma till i augusti och in i september om inresereglerna behålls som de är nu. Dessutom har man sett till att vara redo för de som kommer åka på hemester under de två veckorna.

Hultsfredsandan är igång

– Alla ska bidra. Både privata och offentliga aktörer, säger Jenni Leppelt, turistkonsult på kommunen.

Alla tre är överens om att det handlar om den klassiska Hultsfredsandan som dragits igång. Turistnäringen får anpassas till det rådande läget hur länge det nu varar.

Nu har Hultsfredsinvånare möjlighet att hitta på saker och kanske bli lite av ambassadörer för alla turistmål som finns här.

– Går det inte så går det ändå, avslutar alla tre tillsammans.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt