Annons:

Parkourbana för miljonbelopp kan bli verklighet i Hultsfred

På sikt kan en utomhusbana för parkour stå klar runt Sågdammen i Hultsfred. Gymnastikklubben och kultur och fritid på kommunen jobbar med frågan. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Parkourbana för miljonbelopp kan bli verklighet i Hultsfred

Intresset för parkour är stort i Hultsfred. Nu siktar gymnastikklubben och kommunen på att förverkliga en utomhusbana för sporten i nära anslutning till Hagadal. 
– Det är ett tag kvar innan själva banan kan stå på plats, säger Wendela Winglycke, verksamhetsutvecklare på gymnastikklubben. 

Annons:

Hultsfred gymnastikklubb och Hultsfreds kommuns kultur- och fritidsförvaltning är mitt uppe i arbetet med att ansökan till Allmänna Arvsfonden i hopp om att beviljas anläggningsstöd. 

– Det är mycket förarbete och vi är i slutskedet med vår ansökan. Vi hoppas att vi kan lämna in den ganska snart och få den färdigställd. Det mesta av pengarna söker vi från Allmänna Arvsfonden och vi ska även söka visst anläggningsstöd från Riksidrottsförbundet. Vi gör det tillsammans med kultur och fritid på Hultsfreds kommun så det är lika mycket bådas idé och projekt kan man säga, säger Wendela Winglycke. 

"Kan attrahera målgruppen vi tappar"

Gymnastikklubben erbjuder och bedriver parkourträning i sin verksamhet sedan ett par år tillbaka och känner att det finns ett tillräckligt stort intresse för att ta nästa steg. 

– Vi har både truppgymnastiken och parkouren i Hagadal och det funkar jättebra. För att kunna utveckla oss ännu mer så behöver vi mer ändamålsenliga lokaler med fast utrustning. Nu behöver vi plocka fram alla redskap inför varje träning, både till truppgymnastik och parkour. Har man en gymnastikhall så är det fast inredning. Det gäller samma sak för parkouren, de har ingen fast utrustning utan de tränar med hjälp av plintar och trampetter. Då kom idén att vi kan bygga en utomhusbana med fasta redskap som våra parkourutövare kan använda sig av, säger Wendela Winglycke. 

Hon vittnar om att parkouren är en relativt ny gren inom gymnastiken som hela tiden växer, framför allt hos pojkar i tonårsåldern. 

– När det gäller just den målgruppen saknar vi deltagare och när barnen kommer upp i tonåren tappar föreningar rent generellt medlemmar. Vi tänker att en riktig aktivitetsanläggning utomhus kan attrahera den målgruppen som vi ofta tappar, säger hon.  

Bana för flera miljoner kronor

Slingan runt Sågdammen ska användas till den kombinerade hinder- och parkourbanan som ska börja och sluta vid Hagadals utegym.

– Tanken är att vi ska ha olika stationer runt slingan på ett par olika ställen. Vår tanke är att ha fem olika avdelningar där det är parkourhinder, hinderbana och motorikbana. Det är flera avdelningar så det är svårt att säga hur stor banan blir. 

Den totala kostnaden uppskattas till tre-fyra miljoner kronor och tanken är att banan ska stå klar sommaren 2022. Klubben har en aktiv parkourgrupp med många ungdomar.  

– Vi har ett stort intresse. Förra terminen hade vi 27 barn i gruppen och den här terminen är det något färre. Vi har sänkt antalet deltagare på grund av coronapandemin och att det bara finns två parkourledare, säger hon och fortsätter:

– Vi skulle gärna vilja utveckla parkoursektionen ännu mer så vi kanske kan ha en grupp till. Vi har även ungdom som är ledare för den här gruppen och som har tränat parkour väldigt länge. Vi vill ge honom möjlighet att utvecklas. 

"Kan växa ännu mer"

Förhoppningen är att den nya parkourbanan ska leda till att fler, både yngre och äldre, får upp ögonen för sporten. 

– Med rätt förutsättningar så tror vi att parkouren kan växa ännu mer i Hultsfred. Det finns definitivt ett intresse och vi har flera barn i kö till gruppen. Vi har haft en workshop med våra parkourungdomar så de ska få inflytande över hur anläggningen skulle kunna komma att se ut. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt