Annons:

FEM SMITTADE INOM SOCIALTJÄNSTEN I HULTSFRED

En intensiv smittspårning pågår inom socialförvaltningen i Hultsfred sedan fem personer smittats. Foto: MostPhotos

FEM SMITTADE INOM SOCIALTJÄNSTEN I HULTSFRED

Tre medarbetare och två brukare inom socialförvaltningen i Hultsfred har blivit smittade av covid-19. Det första fallet i denna vända uppdagades i tisdags och sedan dess pågår en intensiv smittspårning och provtagning.
– Vi är otroligt mycket mer förberedda än i våras, säger socialchefen Ann-Gret Sillén.

Annons:

Hultsfreds kommun hade ett par fall inom äldreomsorgen i våras. Den här gången har smittan ännu inte letat sig in på särskilda boenden, men tre medarbetare och två brukare inom socialförvaltningens övriga verksamheter har bekräftats smittade den här veckan.

– Det är en ökning i samhället och det märker vi av naturligtvis. I tisdags fick jag information om den första medarbetaren och det har inletts smittspårning och vi har tittat på kontaktytor. Det har gett och ger fler och fler provtagningar, berättar Ann-Gret Sillén för vår tidning. 

 "Har ingen aning"

Hur många som provtagits är okänt. Man genomför ingen allmän testning bland personalen.

– Vi följer smittspårningsenhetens råd och utgår från vad de säger. Smittan är inte inne på särskilda boenden och vi tittar på olika kontakter, både inom arbetet och privat.

Hur brukarna har smittats är okänt.

– Jag har ingen aning. Vi använder skydd i all omvårdnadskontakt, men det kan ske saker där också. Jag kan inte säga varifrån det kommer, men kan konstatera att smittan finns i samhället.

 "Har de rutiner vi behöver"

Sillén anser att kommunen har kontroll på läget.

– Vi hanterar situationen, det som man just nu är orolig för är en stor smittspridning bland medarbetarna. Vi är väl förberedda och har en liten övertaglighet som vi haft under hela covid-19. Medarbetarna tar ett jätteansvar och det fungerar bra, men vi vill förstås stoppa spridningen.

I nuläget är det inte aktuellt med några förändringar i kommunens sätt att arbeta.

– Vi har de rutiner vi behöver ha och en personalgrupp som är fantastisk i att hålla i och håll ut.

Hur är läget just nu jämfört med i våras?

– Kunskapen är högre framförallt, vi är bättre förberedda och har utrustningen på plats och rutiner att följa. När vi kom in i det våras skulle vi lägga upp hela den planen och hade brist på skyddsutrustning. Vi är otroligt mycket mer förberedda nu och har kunskap om det.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt