Annons:

Allvarlig brist inom socialtjänsten – ärendet avslutas

Kommunen fick in en anmälan med misstanke om att ett barn utsattes för våld, men inledde ingen utredning. Foto: MostPhotos

Allvarlig brist inom socialtjänsten – ärendet avslutas

Hultsfreds kommun fick in en anmälan om oro för att ett barn utsattes för våld – men inledde ingen utredning. IVO har nu granskat ärendet och kommunen ska vidta åtgärder.

Annons:

Socialnämnden anmälde sig själv till IVO enligt Lex Sarah sedan man upptäckt att man missat att inleda en utredning av den anmälan som kommit in till barn- och familjeenheten. Kommunen har utrett missförhållandet och presenterat vilka åtgärder som både har vidtagits och som ska vidtas.

Hanteringen bedöms ha utgjort en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande och en utredning av ärendet har nu gjorts. Man har också identifierat varför någon utredning inte inleddes och hur man ska agera framöver. Enligt beslutet ska enhetens ledning bli tydligare och man ska även öka kunskapen hos medarbetarna.

Pratade inte med barnet ensamt

Kommunen pratade inte heller med barnet utan vårdnadshavarnas närvaro, trots att barnet hade tydliga tecken på att det utsatts för våld.

– Det som hände var att barnet hade skador som pekade på att det inte stod rätt till i hemmet och man har inte haft en pratstund med barnet ensamt. Det kan vara en misstänkt misshandel men vi vet inte vad som har hänt barnet. Det är viktigt att man lyssnar på barnet, sa nämndens ordförande Per-Inge Pettersson till DH i november.

IVO avskriver nu ärendet och kan komma att följa upp beslutet med en granskning.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt