Annons:

580 Medarbetare med omsorgsnära arbete inom vård och omsorg uppmärksammas för sina insatser under pandemin och erhåller en engångsbonus på 2 000 kronor. Foto: MostPhotos

Vårdpersonalens insatser uppmärksammas med bonus: "Vill visa vår tacksamhet"

Medarbetare med omsorgsnära arbete inom vård och omsorg har varit en utsatt personalgrupp under rådande coronapandemin. Hultsfreds kommun uppmärksammar 580 medarbetares insatser med ett engångsbelopp på 2 000 kronor per person.

Annons:

För en vecka sedan rapporterade Dagens Hultsfred om att Hultsfreds kommun planerade för att ge bonus till anställda med anledning av covid-19-situationen. Kommunen ville inte lämna ut några detaljer med vilka personalgrupper som skulle få ta del av bonusen och hur mycket pengar det rörde sig om. 

I samband med dagens pressträff efter tisdagens kommunstyrelsesammanträde kom beskedet att medarbetare med omsorgsnära arbete inom vård och omsorg uppmärksammas för sina insatser under pandemin. 

Så har gränsdragningen sett ut

Det är ett engångsbelopp på 2 000 kronor som går till 580 medarbetare. Det gäller personal som har jobbat sedan oktober och fortfarande är anställda samt vikarier som är månadsavlönade. 

– Det är personal som har arbetat med nära vård och omsorg, visir och munskydd i dessa coronatider. Det har slitit mycket på personalen med tanke på hur de har ställt upp, jobbat och täckt upp för varandra. Vi vill kompensera personalen och gör det utifrån att vi ger 2 000 kronor till 580 medarbetare. Det är som en symbolisk gåva och ett tack till all personal för deras arbete, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Alla verksamheter inom vård och omsorg har under ett år med pandemin haft fokus på skyddsutrustning, basala hygienrutiner och smittspridning. Äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning har påverkats allra mest. 

– Det är svårt att dra en gränsdragning men socialförvaltningen har kommit fram till att det är de som är närmast vård- och omsorgsarbetet och har gått med visir och munskydd som ska få stödet, säger Lars Rosander (C). 

"Vill visa vår tacksamhet"

Att arbeta med full skyddsutrustning är både fysiskt och psykiskt ansträngande samtidigt som man ska hantera den oro som finns hos omsorgstagare och närstående. 

– Vi vill med detta engångsbelopp visa vår tacksamhet för att dessa medarbetare har tagit hand om de som behöver det mest i vår kommun. Man ska ha varit verksam i den yttersta fronten under besvärliga förhållanden. Det känns mycket bra att vi har kommit fram med detta paket, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Åke Nilsson (KD) hoppas att gränsdragningen tas väl emot och uppskattas som den gest det är.

– Man kan tycka att det kunde ha varit större siffror men det är vad vi tror kan vara lämpligt just nu, säger Åke Nilsson. 

Åke Bergh (M) tillägger:

– Jag tycker också att det är väldigt positivt och framför allt välförtjänt för dessa grupper av medarbetare. Beloppets absoluta storlek är kanske inte det mest väsentliga utan det är gesten som sådan.  

Bonusen betalas ut i mars

Den totala kostnaden för bonus till vårdpersonal uppgår till 1,7 miljoner kronor med sociala avgifter och tas från kommunstyrelsens konto för oförutsedda löneökningar. Pengarna betalas ut vid kommande lön i mars. 

– Vi vet ingenting om fortsättningen. Om vi känner att vi vill komma med bonus en gång till så får vi ta det då, säger Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt