Annons:

Avsevärt bättre resultat för 2021 – stora förändringar har skett efter klubbad budget

De positiva nyheterna om kommunens ekonomi duggar tätt denna vecka. Foto: Ossian Mathiasson

Avsevärt bättre resultat för 2021 – stora förändringar har skett efter klubbad budget

Hultsfreds kommuns budgeterade resultat för innevarande år ökar från 7,2 miljoner kronor till 31,9 miljoner kronor. 
– Skatteunderlagsprognosen har förbättrats i omgångar, säger ekonomichefen Henric Svensson.

Annons:

Kommunledningen presenterade i oktober förra året Hultsfreds kommuns budget för 2021 då budgetarbetet sköts fram ett par månader till följd av coronapandemin.

Precis som vanligt görs ett omtag av budget med hänsyn till förändringarna som har skett sedan budgeten togs i oktober. 
Budgeten som togs i höstas för 2021 hade ett plusresultat på 7,2 miljoner kronor och den ökar nu till 31,9 miljoner kronor i förväntat överskott, en ökning med 24,7 miljoner kronor. 

– Vi gör alltid ett omtag av budget eftersom vi normalt sett har en tidig budgetprocess. Nu blev den senarelagd under förra året men det har skett ganska stora förändringar jämfört med den budget som togs i höstas, säger Henric Svensson. 

Positiva skatteunderlagsprognoser

Det har skett en del förändringar med kostnadsökningar som landar på minus 5,2 miljoner kronor. 

– Den största kostnadsökningen är hyrorna gentemot Hultsfreds Trygga Hem med anledning av att man bygger om och bygger till äldreboendena, säger Henric Svensson. 

Avskrivningar och räntor har justerats ner rejält och leder till att resultatet förbättras med 7,5 miljoner kronor. Men det är ingenting i jämförelse med skatteunderlagsprognosens utveckling. 

– Den största förändringen sedan budgeten klubbades i oktober är att skatteunderlagsprognosen har förbättrats i omgångar. Det har varit ganska kraftigt. Den reviderades ner väldigt kraftigt i inledningen av pandemin för ungefär ett år sedan och nu har den successivt justerats upp under det senaste året. Det blir ganska stora förändringar för Hultsfreds del. Här blir det ytterligare intäkter på 22,4 miljoner.

Investeringsbudget på 364 miljoner

Dessa förändringar ger ett nytt beräknat resultat på 31,9 miljoner kronor. 

– Det är drygt tre procent av skatter och statsbidrag och det går att jämföra med målet som vi har om två procent.

Investeringsbudgeten för 2021 uppgår till hisnande 364,4 miljoner kronor då investeringar ombudgeteras med 157,3 miljoner från 2020. 

– Vi har en expansiv investeringsbudget. Vi investerade drygt 130 miljoner förra året men det kommer flyttas över investeringar till 2021 års budget med 157 miljoner kronor. Årets investeringsbudget uppgår till 364 miljoner och de största projekten är skolan i Målilla och ny förskola i Hultsfred. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt