Annons:

BUDGET MED PLUSRESULTAT OCH REKORDSTOR INVESTERINGSBUDGET

Kommunledningen har presenterat Hultsfreds kommuns budget för 2021. Foto: Ossian Mathiasson

BUDGET MED PLUSRESULTAT OCH REKORDSTOR INVESTERINGSBUDGET

Coronapandemin ställer till det i många avseenden. Kommunstyrelsen i Hultsfreds kommun har ändå lyckats presentera en budget med ett tilltänkt plusresultat på 7,3 miljoner kronor för 2021. 
– En budget med lite blygsamt resultat men det är fantastiskt bra med anledning av vad som har stoppats i budgeten. Det är långa listor med beviljade äskanden och en rekordstor investeringsbudget, säger ekonomichefen Henric Svensson. 

Annons:

Till följd av coronapandemin tvingades Hultsfreds kommuns ledning skjuta fram budgetarbetet till hösten. 

Under den senaste tiden har kommunledningen jobbat aktivt med budgeten under flera heldagar och partierna har haft egna möten i sina grupper. 

Lars Rosander (C) berättade under dagens presskonferens att samtliga partier står bakom budgeten.

– Det är ett enhälligt beslut. Vi har lyssnat på varandra och kommit fram med ett gemensamt förslag, säger Lars Rosander. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) håller med: 

– Det är precis så det går till i Hultsfredsandans tecken. Vi har jobbat oss igenom alla partier i budgetberedningen och kommit fram till ett enigt förslag, säger Tomas Söreling. 

Svag budget för 2021

Nästa års budget i Hultsfreds kommun ger ett förväntat resultat på blott 7,3 miljoner kronor när det långsiktiga målet är 20 miljoner kronor. 

– När man tittar sig omkring i dessa coronatider så är det fantastiskt bra att få ihop ett resultat på plussidan. Med tanke på innehållet i budgeten och de stora satsningarna som görs, framför allt inom investeringsbudget, så krävs det en upplåning och det gör att soliditeten sjunker, säger Henric Svensson. 

När han beräknade de ekonomiska ramarna för 2021 i februari hade kommunen drygt 24 miljoner kronor i förväntat resultat. 

– Det var så högt för att den förändrade kostnadsutjämningen gav oss drygt 20 miljoner kronor förra hösten. Vi halkade ner under nollstrecket för att det gjordes en ombudgetering med 27 miljoner kronor som lades in i ordinarie budget. Kvarvarande välfärdsmiljarder och ett par bra skatteunderlagsprognoser gjorde att vi kom över strecket. Höstens budgetproposition gav mycket pengar så vi kom upp på 34 miljoner, säger Svensson och fortsätter:

– De flesta äskandena som verksamheterna tog fram har beviljats. Anledningen till att vi är på 7,3 miljoner är att vi inte behöver använda det som vi har sparat av välfärdsmiljarderna. Vi hade tidigare räknat in att vi skulle behöva använda åtta miljoner kronor men nu behöver vi inte det. Det ligger kvar i kassan. 

Tillskott till två stora nämnder

Både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har dragits med stora minusresultat under de senaste åren. Nu har kommunledningen beviljat nämndernas äskanden i stor utsträckning. 

Socialnämnden får totalt 25 miljoner kronor i tillskott och barn- och utbildningsnämnden drygt 18 miljoner kronor. 

– När det gäller äskanden från dialogdagarna är det stora att hemtjänsten inom socialnämnden får 5,5 miljoner kronor och personlig assistans två miljoner. En annan stor post är kundanpassningen för BUN på 3,6 miljoner. Inför varje år har vi en beräkningsmodell där vi utgår från hur många kunder de olika verksamheterna har. Har man färre antal elever inför budgetåret så ska man anpassa sin kostym efter det. Det blir en minskning av budgeten på 3,6 miljoner kronor men det slipper BUN i det här förslaget. 

Fyra andra äskanden från socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, som har en tydlig koppling till mottagandet av nyanlända, har beviljats och finansieras via flyktingkontot.

– Det är ytterligare fyra äskanden som är beviljade på 7,8 miljoner kronor. Vi har drygt 110 miljoner kronor på flyktingkontot, säger han. 

24 miljoner permanentas

I tillskotten till de två nämnderna finns tolv miljoner kronor som permanentas tills vidare.

– Vi har permanentat tolv miljoner kronor vardera till socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden av det som var tillfälliga pengar i FRI500. Det blir en permanent del i deras verksamheter, säger Lars Rosander. 

I budgetförslaget räknar kommunledningen med en befolkningsminskning på 175 personer under det senaste året. 

– Nu ligger minskningen på 90 personer, så det ser bättre ut än beräknat. 14 153 är den aktuella siffran från 13 oktober, säger Svensson och Rosander. 

När Henric Svensson kommer till resultaträkningen kan han snabbt notera att planvåren för 2022 och 2023 inte ser så ljust ut. 

– Det ser ut som stora minussiffror. Det beror framför allt på att summan för skatter och statsbidrag minskar från 2021 till 2022. Så ser det ut just nu med anledning av att vi har fått tillfälliga pengar 2021 och att vi inte har några besked om de extra generella statsbidragen kommer gälla åren framöver. Vi har våra kuddar som gör att vi kan invänta beskeden utan att dra igång stora besparingsåtgärder.

Enorm investeringsbudget

Lars Rosander är noga med att kommunen får hålla koll på utvecklingen. 

– Man kan inte bara tro att det ska gå bra. Vi måste vara observanta på att det kan komma svåra tider 2022 och 2023. 

Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen, flikar in:

– SKR varnar för att det kan bli extra kämpigt. Det ideala vore om man fick garantier för att de tillfälliga pengarna kommer bestå längre fram, då är det lättare för oss att planera. Det är inte enkelt för en regering att förutspå den närmaste framtiden. 

Investeringsbudgeten för 2021 ligger på 207 miljoner kronor och det uppstår en låneökning på 160 miljoner kronor. 

– Vi kommer behöva låna upp mycket pengar, det är utifrån hur investeringsbudgeten ligger nu. De stora posterna är utvecklingsprojekt (39 miljoner kronor), bland annat Herrstorpet, stora VA-investeringar på 38 miljoner kronor och ny brandstation för 8,5 miljoner kronor för Målilla och Mörlunda, säger Svensson. 

"Rätt tid med tanke på ränteläget"

Åke Nilsson berättar att investeringsbudgeten kan bli större med förväntade ombudgeteringar, uppemot 343 miljoner kronor. 

– Det är en grym investeringsbudget och med förväntade ombudgeteringar för nya förskolan i Hultsfred kommer stora delar, runt 70 miljoner, flyttas till budget 2021. Vi vet att vi inte kommer hinna med att göra allting som vi har ambitioner för, säger Åke Nilsson. 

Åke Bergh (M) tycker att det är helt rätt att göra investeringar. 

– Det är en enorm investeringsvolym som vi åtar oss men det är samtidigt rätt. Ska vi göra de här investeringarna så är det rätt tid med tanke på det låga ränteläget samtidigt ska vi ha med oss att vi måste låna upp. Hur som helst så kommer det kosta en del i ränta och avskrivningarna kommer vi ha med oss, säger Åke Bergh.

Oförändrad skattesats

Skattesatsen är oförändrad på 21,91 kronor och Hultsfreds kommun har haft samma skattesats sedan 1991. 

– Det är en enormt positiv utveckling med tanke på att vi kan hålla vår investeringstakt och inte behöva diskutera höjda skatter, säger Söreling. 

Henric Svensson gör en summering av den budget som presenterades tidigare i dag. 

– Det är en budget med lite blygsamt resultat men det är fantastiskt bra med anledning av vad som har stoppats i budgeten. Det är långa listor med beviljade äskanden och investeringsbudgeten på 207 miljoner kronor. 

Åke Nilsson: 

– Budgeten är unik så till vida att vi lägger fram ett totalt enigt förslag. Skulle en utomstående ekonom titta på oss och bara se budgeten så är den förhållandevis svag med 7,3 miljoner på sista raden när vi själva har ett mål där vi bör ligga på 20 miljoner med tvåprocentsmålet. Känner man till bakomliggande faktorer med hur vi har hanterat ekonomin under ett antal år, inte behöver spara någonting och kan lägga till och förbättra för de stora nämnderna så är det oerhört glädjande. Hemtjänsten får en rimlig budget för deras del och det är roligt att vi kan göra så här. Det ser bra ut även om det kan se lite väl häftigt ut när man tittar på det yttre, säger Åke Nilsson. 

Brottsofferjouren kommer också få ytterligare en krona per invånare, från tre kronor til fyra kronor. 

– Det gör ett antal tusenlappar, säger Åke Nilsson. 

VA-taxa och renhållningstaxa kommer upp på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde nästa vecka.

– De är klara i direktionen. Renhållningstaxan kommer vara oförändrad och VA kommer höjas och det blir inte så lite. 

Mångmiljonbelopp avsatt för ny bassäng

Tomas Söreling och hans parti har i många år kämpat för en ny höj- och sänkbar bassäng i Hagadal. Nu finns 46 miljoner kronor avsatta de kommande tre åren. 

– Äntligen har vi fått in pengar till det i budgeten. Det är avsatt en miljon till 2021 för projektering för att jobba vidare med frågan, 20 miljoner för 2022, 25 miljoner för 2023. 46 miljoner kronor är avsatta på tre år. Vi är betydligt närmare den frågans lösning nu än vad vi har varit på länge. Det är bara positivt att vi är överens om upplägget. 

Åke Nilsson svarar: 

– Det är en fråga som vi har tjafsat om, man kan säga att det ligger i kompromissandan. Man kan hitta fördelar och göra det ihop med att man gör underhållsåtgärder. Vi vet inte vilket år det kan bli aktuellt men det är utpekat en viljeinriktning. Underhåll måste gå före allt nytt men går det att göra ihop med något annat så har vi möjligheten. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt