Annons:

 • Levde på luft och kärlek i början – idag ett framstående företag

  Gunnar Uppman och Johan Sandin startade Lignarium Snickeri AB tillsammans 2009. Sedan dess har företaget både vuxit med större lokaler och mer personal. "Det var många år efter starten som vi levde på luft och kärlek", säger Johan Sandin. Foto: Lotta Madestam

 • Levde på luft och kärlek i början – idag ett framstående företag

  Anton Garlach och Robin Hallqvist är två av företagets sju anställda. Här med väggar till en ny utställning på Konsthallen.
  Foto: Lotta Madestam

 • Levde på luft och kärlek i början – idag ett framstående företag

  Planeringen ger ett smakprov på företagets bredd av uppdrag. Foto: Lotta Madestam

Levde på luft och kärlek i början – idag ett framstående företag

Det var många år efter starten som man levde på luft och kärlek. Med tiden har Lignarium Snickeri vuxit med både mer lokalyta och personal, till att vara ett aktat företag i branschen.
– Trägen vinner, eller dumheten det är bara att välja själv, säger Johan Sandin som utsetts till Årets Företagare.

Annons:

Det är febril aktivitet i snickeriet i Virserum. Johan Sandin och tidigare kollegan och numera pensionerade Gunnar Uppman, Skirö, visar runt i lokalerna som numera är närmare 800 kvadratmeter stora.

Man började däremot i betydligt mindre skala, på blygsamma 70 kvadrat 2009. 

– Jag mötte Gunnar Uppman på en byggnadsvårdsskola i Eksjö åtta år tidigare. Efter det blev jag bland annat orgelbyggare på Göteborgs universitet ett antal år, men när den sektionen lades ner hade jag inget att pyssla med. Då slog vi våra påsar ihop här i Virserum, berättar Johan Sandin som en förklaring till varför han hamnade just här.

Brist på folk med rätt kompetens

Personalstyrkan har vuxit efter hand till dagens sju, på lite varierande procentsats.

– Vi skulle egentligen behöva vara fler, men det är knepigt att hitta folk med den kompetens vi behöver, säger Johan Sandin.

Att renovera hållbart har blivit företagets nisch. Hållbarhetstänket har dessutom fått ett rejält uppsving på senare tid, så oavsett om man bygger i gammal eller ny stil är just hållbarheten den gemensamma nämnaren både när det kommer till material och sammansättningar.

– För tillfället renoverar vi en prästgård i Skirö, som är från 1750-tal och framåt, blandat med alla tillbyggnader. Varje ägare har lagt till sitt lager, så vi har exempelvis hittat tre golvlager på vissa ställen.

Vill att allt ska dokumenteras

På önskemål från nuvarande ägaren dokumenteras dessutom allt, både det som tas bort och det som läggs till. 

– Det är många av våra kunder som önskar det, därav har jag en databas med över 80 000 foton, säger Johan Sandin, som ofta ritar hela husen från grunden och driver projektet framåt tillsammans med kunden.

”Var tvungen att dubbelkolla”

På onsdagen blev det känt att Johan Sandin är Årets Företagare i Hultsfreds kommun 2023.

– Vi har gjort som de senaste åren och låtit medlemmarna nominera kandidater. Vi fick in Lignarium Snickeri, det kändes trevligt att ge dem priset, sedan de med kvalitét och gedigen kunskap utvecklat sin verksamhet inom snickeri, bygg och byggnadsvård, säger Robin Körner, ordförande i Företagarna. 

Johan Sandin säger så här om att utses till Årets Företagare:

– Det är väldigt fantastiskt och vi är evigt tacksamma. Det var inget vi räknade med, utan jag var tvungen att ringa och dubbelkolla att han (Robin Körner) var den han utgjorde sig för att vara.

”Där går en av gränserna”

Andra kunder till Lignarium Snickeri är Konsthallen i Virserum, som är ständigt återkommande med nya projekt och företagets lilla måleriavdelning är för tillfället sysselsatt med att måla kapellet i Virserum invändigt för att ge ett par exempel till. I fabriken finns också material till den nya dressinstationen i Hultsfred.

– Byggdelen har ökat markant, så numera gör vi till största delen bygg, men vi har också en gubbe som bara håller på med snickeri. Mycket dörrar har det blivit, måttbeställda pardörrar har vi gjort mängders. Till det tillkommer en jäkla massa fönsterrenovering. Så vi kan säga att vi står på tre ben, det är bygg, snickeri och fönstermålning.

– Det är egentligen bara betongtegeltak vi säger nej till, där går en av gränserna, säger Johan Sandin.

Fakta

Motivering Årets Företagare Hultsfreds Kommun 

Årets Företagare i Hultsfreds Kommun är ett företag som med kvalitet och gedigen kunskap utvecklat sin verksamhet inom snickeri, bygg och byggnadsvård. Tillverkning och design utförs på ett hållbart sätt i eget snickeri. Företaget har en bred målgrupp. Förutom unika snickerier renoverar man äldre hus, ladugårdar, möbler och återställer dessa till ursprungligt skick. Exempel på unika snickerier som utförs är fönster, trappor och verandor i gammal stil. Arbetet genomförs enligt såväl traditionell som modern hantverkstradition. Varje arbetsmoment dokumenteras grundligt och på så sätt kan hela renoveringar följas på ett tydligt sätt i framtiden.

 Årets Företagare Hultsfreds Kommun är Johan Sandin, Lignarium Snickeri AB

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt