Annons:

KRISEN ÄR ÖVER – NU VILL HAN UTVECKLA VERKSAMHETEN

Jorma och Sohee Isomettä firar i fjällvärlden. Skulden är betald och Skatteverket har godkänt Jorma för F-skatt. "Det blir en nystart för hotellet, nu kan vi anställa och utveckla verksamheten", säger han. Foto: Privat

KRISEN ÄR ÖVER – NU VILL HAN UTVECKLA VERKSAMHETEN

Efter en lyckad sommarsäsong har Hotell Dackes ägare Jorma Isomettä löst sin skatteskuld. I dagarna blev han godkänd för F-skatt, vilket öppnar för anställning och en satsning på verksamheten.
– Jag var på väg att mista allt, det här öppnar för en nystart, säger han.

Annons:

Jorma Isomettä har dragits med personliga skatteskulder under många år, efter en försäljning av en lägenhet i Stockholm.

Risken att förlora hotellet har varit överhängande, Kronofogden har lagt ut fastigheten på exekutiv auktion upprepade tillfällen.

– Jag var på väg att mista allt, men jag har hela tiden trott på verksamheten, så vid senaste auktionen köpte jag tillbaka hotellet och har kunnat jobba in de här pengarna, säger han.

"Öppnar för nystart" 

För ett par veckor sedan kunde han betala av det sista på skulden och under onsdagen fick han bekräftat av Skatteverket att han är godkänd för F-skatt.

– Det öppnar för en nystart av hotellet, säger Jorma Isomettä, som har svårt att hålla tillbaka tårarna när han berättar att han jobbat ihop till en F-skattsedel för vår tidning.

Vad blev avgörande?

– Det är sommarens intäkter vi använt under fyra år, sakta men säkert har skulden minskat till att nu vara betald. I år har vi haft i stort sett fullbokat från 7 maj till slutet av augusti. Det är tack vare de intäkterna vi kunnat jobba ifatt den här skulden, den här sommaren blev direkt avgörande. 

Vill utveckla verksamheten

Nu vill Jorma Isomettä utveckla verksamheten, han har redan en rad idéer.

– Jag har varit i kontakt med kommunen om serveringstillståndet, de såg inte att det skulle bli något problem, jag vill arrangera fester. Vi har ett mål att hålla öppet sju dagar i veckan, hålla kvällsöppet mer och jag vill ha tid själv för att göra det jag ville från början.

Vad innebär det?

– Jag vill arrangera gruppvandringar både sommar- och vintertid och jag vill gå ut och fiska med grupper. Med en F-skattsedel kan vi anställa personal och då kan vi också utöka öppettiderna. Jag och min fru Sohee har skött hela hotellet på två man, det har varit fyra tuffa år.

Hur snabbt kan det bli nyanställningar?

– Till våren, nu måste vi landa i det här först och tänka igenom det. Nu väntar vinter och lågsäsong, men möjligheten finns att ha tillfälliga anställda under helgkvällar när vi har räkfrossa eller andra fester. Det har varit svårt att klara det på två man, när vi haft både servering, städning, köks- och bararbete. Det här öppnar upp helt andra möjligheter, det blir, som jag sa, en nystart för hotellet.

Vad skulle du vilja säga till de som varit kritiska till att du skulle ro det här i hamn?

– Det är min envishet, jag har kämpat hårt. Jag har trott på hotellet. Vi har haft ett bra kassaflöde hela tiden, trots pandemi och annat. Det finns ett behov av ett hotell och boendealternativ i vår region. Visst hotellet har sina problem också, med renoveringar och annat, men nu har vi chans att ta det också. Potentialen finns, säger Jorma Isomett och fortsätter:

– Det känns jätteskönt att kunna ta ett steg framåt, slippa kämpa med de här avbetalningarna och istället kunna blicka framåt.

Hur firar ni det här?

– I ensamhet, vi har tagit ett break och befinner oss i fjällvärlden för att fira. Vi kommer även bjuda in våra närmaste vänner i nästa vecka för att dela det här med dem.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt