Annons:

Lyckad lansering för Laapottis nya affärsidé i skogen: ”Gått över förväntan”

Vimmerbybon Fredrik Laapottis nya företag Skogsnejd erbjuder ett enkelt sätt att spara i skog. I skrivande stund har företaget runt 80 kunder och lanseringen har gått över förväntan. Foto: Pressbild

Lyckad lansering för Laapottis nya affärsidé i skogen: ”Gått över förväntan”

Göra det enkelt att spara i skog. Det är affärsidén som Vimmerbybon Fredrik Laapotti driver tillsammans med David Borg och Oskar Buvari. Lanseringen av företagets första fastighet utanför Sundsvall ägde rum i december. 
– Vi har i nuläget runt 80 kunder och lanseringen har gått över förväntan, säger Fredrik Laapotti. 

Annons:

Fredrik Laapotti, värmlänningen som är bosatt i Vimmerby sedan 2017, är en av de tre medgrundarna till Skogsnejd som drog igång sin verksamhet våren 2022. Företaget har som affärsidé att köpa in skogsfastigheter och erbjuda privatpersoner ett tryggt sparande i skog per kvadratmeter. 

– Vi drivs av vår vision om att det ska vara mycket enklare att ge sig in och börja känna på hur det är att köpa skog. Vill kunderna i sin tur gå vidare och köpa skog på egen hand vore det jättekul. Vi har sedan starten rett ut både teknikutveckling och juridiska frågor och nu är vi igång på riktigt, säger Fredrik Laapotti. 

"Vill låta våra kunder vara delaktiga"

Företagets första skogsfastighet på tre hektar utanför Sundsvall lanserades i december.

– Här hoppas vi kunna visa upp konceptet och visa att det finns en efterfrågan. Det finns det uppenbarligen med tanke på att starten har gått över förväntan. Vi vill låta kunderna vara med och bestämma hur denna vanliga skogsfastighet ska utvecklas. Vi har våra principer om hållbar skogsskötsel och skogsförvaltning, men vi vill också låta våra kunder vara delaktiga. Det är det vi anser saknas om man som privatperson sparar i en skogsfond eller i ett skogsbolag på börsen, säger Fredrik Laapotti. 

Skogsnejd ser sig som mellantingen mellan skogsfonder och att köpa egen skog och vill underlätta för privatpersoner som vill spara i skog.  

– Det som är svårt när man köper skog på traditionellt sätt är att man måste köpa en skogsfastighet och det är i dag svårt att komma åt skog där man vet hur den förvaltas. Vi har en ny tjänst som erbjuder sparande i skog med ett ansvarsfullt förhållningssätt till skogsskötsel, säger Laapotti. 

Efter en förhandsvisning till tidiga kunder öppnades tjänsten upp för allmänheten i mellandagarna. 

– Vi äger fastigheten och kunderna köper en andel av fastigheten via vår webbtjänst. Vi har i nuläget över 80 kunder och merparten av kunderna är hemmahörande i södra delen av Sverige. Över hälften av andelarna på fastigheten utanför Sundsvall är redan sålda. Det har gått över förväntan. 

Vad har ni fått för respons?

– Precis som väntat vill många spara i skog av ekonomiska skäl. Vi vill kunna ge ett alternativ där man kan spara och tjäna pengar men också lägga större vikt vid naturvård och biologisk mångfald. Vi har fått många frågor om hur skogen kommer skötas och hur vi kommer jobba med naturvärden. Det är kul att omtanken om naturen lockar många och att man inte bara ser skogen som pengar. Vi trodde att vi skulle få fler frågor om pengar, men det är fler som har frågat om naturvård och jakt. 

Tittar på fler skogsfastigheter

Skogsnejd har siktet inställt på fler och större skogsfastigheter, gärna närmare Småland.

– Det är något som vi är ute efter, men skogsmarknaden är tuff i Sverige. Det är högt tryck på bolagsskog eftersom vi som företag inte får köpa skog från privatpersoner, enligt svensk lagstiftning. Det finns skog som säljs till juridiska personer och det är bara sån skog vi får köpa.

Vad blir nästa steg i ert arbete?

– Vi ska fortsätta utveckla tjänsten där vi har många funktioner som vi ser fram emot att bygga. Vi kan växa med att bygga ut tjänsten och köpa fler skogsfastigheter, men det skulle gå snabbare med externt kapital. Det är mycket kapital som behövs för både företagsutvecklingen och för skogsfastigheterna. Det är därför vi är ute och vill visa upp tjänsten. Vi vill ändra synen på skogsägande med det breda perspektivet på att äga skog. 

Företaget vill ta kunderna nära skogen och få dem involverade i hur skogen sköts. 

– Vi planerar för tjänsten internmarknad som gör att kunder kan köpa och sälja andelar mellan varandra. Fördelen med skog är att det är långsiktigt. Vi gör inget med skogen förrän vi har pratat med våra kunder. De ska få veta vad som händer på fastigheten som de är med och äger sin andel i. Vi vill gärna ha funktioner för att demokratisera skogsförvaltningen, att kunderna själva, på ett automatiskt sätt, kan säga om de prioriterar mer pengar eller mer naturvård. Nu är det en dialog som vi får ha med kunderna, men vi vill gärna att våra nya kunder ska lotsas in till sån skog som passar deras önskemål. 

Hittat tillbaka till läraryrket 

Fredrik Laapotti jobbade som skolledare i Hultsfred fram till sommarlovet 2023 och jobbar numera som ekonomilärare på gymnasiet i Eksjö.

– Vi har alla tre våra jobb kvar. Efter flera år som skolledare är jag tillbaka som lärare och jag pendlar från Vimmerby till Eksjö varje morgon och det funkar bättre än vad jag först trodde.

– Vårt gemensamma företag är inget som kommer bära sig förrän vi äger mycket mer skog. Nu har vi en första fastighet för att visa att konceptet är efterfrågat och funkar. Vi behöver mer skog innan vi kan växla upp och börja jobba i företaget på heltid. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt