Annons:

  • Emil och Selatin har bestämt sig – de här frågorna engagerar unga mest

    Förstagångsväljarna Emil Tapper och Selatin Shaljani har bestämt hur de kommer rösta på söndag. Debatten, som gymnasiet arrangerade, stärkte dem i deras uppfattning. Foto: Lotta Madestam

  • Emil och Selatin har bestämt sig – de här frågorna engagerar unga mest

    Runt 460 elever fördelade på två sittningar fick lyssna till vad partierna står för och vilka frågor som är viktiga för dem. Foto: Lotta Madestam

  • Emil och Selatin har bestämt sig – de här frågorna engagerar unga mest

    Johan Karlsson (SD), Jessica Rydell (MP), Per-Inge Pettersson (C), Jimmy Loord (KD), Emil Jörgensen (M), Lennart Beijer (V) och Simon Josefsson (S). Liberalerna hade ingen representant på plats. Foto: Lotta Madestam

Emil och Selatin har bestämt sig – de här frågorna engagerar unga mest

Höjda el- och bränslepriser, privata skolalternativ, straffrabatter, integration och sjukvård var några ämnen som lyftes när gymnasiet ordnade en debatt med i huvudsak lokala politiker.
Förstagångsväljarna Selatin Shaljani och Emil Tapper var nöjda med möjligheten att få en tydligare bild av vad partierna vill.

Annons:

Båda säger sig ha bestämt sig redan innan vilket parti som kommer få deras röster på söndag, när de får gå till val för första gången. Båda var också överens om att de stärktes i sina beslut under skoldebatten.

– Jag var påläst redan innan och har bestämt mig. Men nu fick jag mer insikt i vad partiet jag tänker rösta på vill, säger Selatin Shaljani.

Vilken fråga har varit viktigast och avgörande för dig?

– Sjukvårdsfrågorna och hur vi ska få ett bättre samhälle nu och på lång sikt.

”Stärkte min åsikt”

Emil Tapper tyckte också att hans beslut inför valet stärktes under tiden han lyssnade till politikerna.

– Det var intressant att lyssna på, jag fick mer tankar kring hur partierna tänker, det stärkte min åsikt, säger han.

Och det var ju också skolans syfte med debatten, att presentera de olika partierna, vad de står för och vilka frågor som är viktiga för dem inför det skolval gymnasiet genomför på onsdag.

– Debatten här idag ger också en möjlighet till de elever som är förstagångsväljare att skaffa sig en bättre uppfattning om partierna och deras ståndpunkt, säger Stefan Toivonen, lärare i samhällskunskap.  

Vad är din uppfattning från diskussionerna i klassrummen vilken fråga ungdomarna tycker är viktigast?

– Det varierar ganska kraftigt mellan olika klassrum, skulle jag säga. Men vid första debatten hade vi en del jubel och applåder när vissa ämnen kom på tal. Det som berör brott och straff skulle jag säga är en av nyckelfrågorna, men också el och energi har blommat upp snabbt på kort tid.

Hettade till stundtals

Omkring 460 elever fick ta del av debatten på Valhall, där samtliga partier utan Liberalerna medverkade, med motiveringen att de inte har någon lokal representant.

– Det hettade till stundtals. Det tyckte eleverna om, att det blev debatt mellan partierna, inflikar kollegan Emilia Söderling, som också märkt att integration är en het fråga.

Och just det ämnet bemöttes med starka applåder när Vänsterpartiets Lennart Beijer ifrågasatte hur samhället skulle se ut, utan våra nysvenskar som jobbar i exempelvis vård och omsorg.

– Sedan måste alla, oavsett om man är född här eller inte, naturligtvis sköta sig, underströk han.

Debatterade ämnen

För att ge några exempel lyfte Sverigedemokraterna bränslepriserna och vikten av att kunna använda bilen. När Socialdemokraterna fick ordet debatterades skolfrågan, behovet av fler lärare så eleverna får mer tid med sina lärare medan Kristdemokraterna lyfte bland annat att man vill slopa regionerna och göra det till statens ansvar för en jämlik hälso- och sjukvård.

Miljöpartiet lyfte de mänskliga rättigheterna och hur viktigt det är att skydda alla människor mot krig och förföljelse medan Moderaterna lyfte vikten av att se över brottsbalken och rättssystemet.

Centerpartiet satte bland annat fokus på den personliga integriteten och ideologin innan Vänsterpartiet avslutade med ett anförande om vikten av demokrati och att engagera sig oavsett om det handlar om föreningslivet eller politik. En mysig punkt att avsluta med, tyckte Simon Josefsson (S).

– Ta vara på er möjlighet – och rättighet. Gå och rösta på söndag, var den samlade uppmaningen från politikerna.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt