Annons:

17 elever har valt annan skola –

17 elever har valt en annan skola. Martin Snickars utredning visar att ingen av vårdnadshavarna har för avsikt att byta till Järnforsens skola till höstterminen. Foto: Ossian Mathiasson

17 elever har valt annan skola – "Har inte avsikt att byta"

Järnforsens skola har 19 inskrivna elever. Nästa termin är det bara 15 enligt prognosen medan 17 elever aktivt valt en annan skola.
– Samtliga 17 vårdnadshavare har sagt att de inte har för avsikt att byta till Järnforsens skola till höstterminen, redogör Martin Snickars, barn- och utbildningschef.

Annons:

Det är en av de undersökningar som gjorts inför att politikerna skulle fatta beslut om skolans framtid.

Av de 17 elever som idag går på en annan skola går sex elever på Målilla skola, fyra på Emådalskolan i Mörlunda, sex på Nya Centralskolan, Virserum och en i Kvillsfors i Vetlanda kommun.

– På frågan "Kan ni tänka er att byta skola till Järnforsens skola för ert barn till höstterminen 2023 svarar alla 17 vårdnadshavare nej. Konsekvensen blir att elevantalet inte kommer att öka på Järnforsens skola inför höstterminen 2023, utifrån förfrågan att byta skola, säger Martin Snickars.

En familj har inkommit med ansökan 

Nämnden beslutade tidigare att ändra hänvisningsskola för Virserums upptagningsområde till Järnforsens skola från och med kommande läsår. Utifrån intresseanmälan har en familj boende i Virserum inkommit med en ansökan för två barn inför höstterminen.

– Det gäller en elev till förskoleklass och en till årskurs ett, berättar Martin Snickars.

Från 19 till 15 elever nästa termin

För tillfället har Järnforsens skola 19 elever. Prognosen för höstterminen visar att det minskar till 15, enligt följande: en elev i förskoleklass, fyra i årskurs ett, noll i tvåan, två elever i trean, tre vardera i fyran och femman samt två elever i årskurs sex.

Martin Snickars fick tidigare i vår även i uppdrag att undersöka hur ett utökat upptagningsområde skulle påverka elevantalet.

Områdena som undersökts är Flaten, Vrånganäs, Skinnskälla, Ryd och Högeruda, vilket tillhör upptagningsområdet för Målilla skola idag.

– Inom det området finns det två barn i förskoleålder. De skulle tillhöra Järnforsens skola om upptagningsområdet ändras innan de börjar förskoleklass, konstaterar Snickars i sin undersökning.

”Ur skolperspektivet ökar inte elevantalet på Järnforsens skola nämnvärt eftersom det skulle innebära en till två elever till på skolan utifrån ändrat upptagningsområde”, skriver han i sin konsekvensanalys.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt