Annons:

GLENNFALK:

Micael Glennfalk är krönikör på våra sajter. Foto: Arkivbild

GLENNFALK: "Det var regeringen som öppnade dörrarna till en historisk invandring"

Det var regeringen som öppnade dörrarna för en historisk invandring. Det skriver Micael Glennfalk i en ny krönika. 

Annons:

”Arbetslösheten bland våra invandrare måste ned. Nu måste företagen dra sitt strå till stacken”, sa finansministern och blivande partiledare Magdalena Andersson (s) när hon i radion intervjuades efter att hon tackat ja till att nomineras till partiledarjobbet.

Hon dristade sig också att tycka att också kommunerna måste göra något.

Regeringen då? Jag kan inte påminna mig ett tillfälle där Andersson yttrat att något är regeringens fel.

Det var regeringen som öppnade dörrarna till en historisk invandring. Det var inte kommunerna, det var inte företagen. När väl invandrarna var här sattes de i SFI, språk- och samhällsutbildning. Regeringen ansåg att alla skulle lära sig svenska språket på två år och därmed bli anställningsbara.

När tiderna är sådana, att företagen bevakas med hökögon av Arbetsmiljöverket, av kommunala miljönämnder, av Skattemyndigheter och andra institutioner anser regeringen att de ska anställa människor med knapp utbildning, många är analfabeter, bristfälligt språkkunskaper som innebär att de inte kan förstå alla arbetsmiljöföreskrifter kring hur en maskin ska skötas eller hur miljö- och livsmedelskrav omsätts i praktiken. Regeringen anser att kommunerna ska anställa i hemtjänst och vård och omsorg. Människor som inte kan språket. Kommunerna åsidosätter helt att omsorgen är till för brukarna och inte dess personal. Allt för att bemanna.

Till råga på allt säger då finansministern att företagen och kommunerna ska göra mer. Andersson gör som alla andra i regeringen, pekar mot någon annan för att undkomma ansvar. Inte någon gång säger man att man förstår att integrationen är totalt misslyckad och att man ska ändra här och nu.

Någon annans fel… 

***

Sanningen är istället att regeringen helt misslyckats i sitt mottagande. Man betalade helt utan insikter två års språkutbildning, ibland inte ens med lärare som hade svenska som modersmål. Om någon påpekade det orimliga så var man rasister, och hade dolda motiv.

Gamle fp-ledaren Lars Leijonborg fick skit för att han 2002 krävde att invandrarna skulle ha språkkunskap i svenska. ”Magnet för främlingsfientliga väljare” skrev Justitieministern Morgan Johansson på sin blogg. Johansson kläddes av i programmet ”SvT 30 minuter” nyligen, där han sa att han tänkt om och att språket nu ”var en nyckel i integrationen”. Det förslaget hade han själv kallat ”bedrövligt i sin utstuderade ömklighet” när de lades. Av något annat parti än socialdemokraterna. Hur kan vi ha en justitieminister så helt utan ödmjukhet när han trots allt har facit i hand…

Frågan är hur länge svenska väljare ska acceptera denna oförmåga? Hur länge ska dagens socialdemokrater i regeringsställning få leva på det goda arbete tidigare s-generationer gjort, på ”folkhemsbygget” många gamla i vårt land har i minnet och är stolta över.

Måste man inte inse nu att dagens socialdemokrater tappat sin kompass, tappat förståelse för hur vanligt folk upplever sin vardag; hur åldringar inte förstår det språk deras skötare talar, hur företaget får det omöjligt att beskriva krav på arbetsplatsen för de som efter 2 år i SFI, kanske 5-10 år i Sverige fortfarande inte tillskansat sig kunskap (och utbildning) nog för att ta sig in på arbetsmarknaden?

Självklart finns det undantag, självklart finns det nysvenskar som snabbt tagit sig in och gör ett strålande jobb. Gör rätt för sig, som jag tror alla i grunden vill. Men den stora majoriteten står utanför och deras räddning är det svenska välfärdssystemet och att deras barn i framtiden kan klara deras försörjning också. 

***

Det är regeringens totala misslyckande i integrationen Magdalena Andersson och Morgan Johansson borde tala om. Det ansvarslösa i att skapa hopp för människor och sedan grusa det, samtidigt som man pekar finger åt företag och kommuner.

Greta Thunberg, vår världsstjärna, sa i ett tal på en ungdomskonferens om klimatet i Milano (jag lyssnade på nätet), att våra ledare mest pratar ”blaha blaha blaha…” – men inget gör. Här och nu.

Det får gälla också vår rödgröna regering vad avser att ta ansvar för vår stora resurs av invandrare, som utan svenska språket ska klara att utföra både enkla och avancerade arbetsuppgifter för att försörja sig.

För en ny regering blir det prio ett om man ska ta ned arbetslösheten. En statlig skola med svenska och samhällskunskap som enda ämnen, och det blir inget betyg och ingen examen förrän man klarat godkänt. Ett bra sätt att öka motivationen är att villkora bidragen ur välfärdssystemet.

Drivkraften finns hos både invandrare och arbetsgivare. För de behövs på arbetsplatserna runt om i landet.

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt