Annons:

  • Firat glädjebeskedet: munskydd och visir slopat –

    Johanna Frank, Malin Apell, Maj Johansson, Åse Nord, Cassandra Folkesson Araos gläds alla åt att munskydd och visir inte längre behövs inom den omsorgsnära vården. Foto: Privat

  • Firat glädjebeskedet: munskydd och visir slopat –

    Kvällen som personalen på Aspedalsgatan i Hultsfred, tidigare Lindgården, fick beskedet att man kunde lägga undan munskydd och visir firade man med en skål tillsammans med de boende. Foto: Privat

Firat glädjebeskedet: munskydd och visir slopat – "Många har fått problem"

Nu har munskydd och visir i omsorgsnära vård tagits bort inom Region Kalmar län. Ett efterlängtat och välkommet besked.
– Jag är överlycklig för alla medarbetare, säger Susanne Ivarsson på fackförbundet Kommunal Hultsfred-Högsby.

Annons:

Region Kalmar har i dagarna uppdaterat de vårdhygieniska riktlinjerna runt covid-19 för kommunal vård och omsorg.

Det betyder att personal i omsorgsnära vård inte längre behöver använda munskydd eller visir vid brukarnära arbete.

– Annat än vid starkt nedsatt immunförsvar och vid misstänkt utbrott, där distans på två meter inte kan hållas, säger Monica Örmander, medicinskt ansvarig i Hultsfreds kommun.

”Glad för alla medarbetare”

Det här är ett välkommet besked.

– Jag är överlycklig för alla medarbetare och framför allt för alla dem som har fått problem av både visir och munskydd, säger Susanne Ivarsson och fortsätter:

– För vi har väldigt många som fått problem, både med luftrör och med utslag i ansiktet på grund av munskydden, särskilt när det är varmt och många män har drabbats av skäggsvamp. Så det är klart att jag är jätteglad för personalens skull – och för brukarens så de ser oss igen. Det är en stor del i vårt arbete att de ska se oss och känna igen oss.

Hur många skulle du uppskatta har fått problem till följd av användandet av munskydd och visir under tiden med covid-19?

– Jag har ingen konkret uppgift på det, alla har heller inte anmält det, men jag skulle säga att det är i vart fall två av tio i Hultsfreds kommun. Det är väldigt många som behövt få specialmunskydd, det vill säga kirurgiska munskydd, vilket de med stora problem fått.

Firade med en skål

På Aspedalsgatan, tidigare Lindgården, firade man beskedet, personal och boende tillsammans.

– Den kvällen beskedet kom skålade vi in sommaren i alkoholfri cider – och firade samtidigt att vi slipper munskydd och visir, säger Anki Schultz. Även brukarna tycker det är fantastiskt, de har tyckt det varit svårt att se när vi pratar med dem och de har hört oss sämre. Så det här är väldigt skönt för alla.

Kollegan Malin Apell håller med.

– Det går inte att beskriva hur skönt det är, särskilt nu när värmen kom. Det var nästan lite konstigt när vi slapp plocka på oss munskydden, säger hon.

"Känns som en befrielse"

Visir infördes i den omsorgsnära vården i slutet av 2020, lite olika i länets kommuner, och kort efter dubblerade man med även munskydd. En tid har det varit krav på bara ett skydd, förordat munskydd, och den 15 juni plockades även det bort. Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendatiner och Region Kalmar län.

– Det känns som en befrielse. Nu kan vi sitta ner och fika med våra boende, få tillbaka den där härliga gemenskapen som vi saknat och krama dem ordentligt som vi gjorde förr, säger Anki Schultz som inte själv haft några problem, men vet många kollegor som drabbats på olika sätt.

– Det är olika fabrikat, så det har funnits de munskydd som är bättre och sämre. Följder som märkts är att man blivit snorig, ögonen har runnit, flera har fått blåsor både runt och i munnen och slemhinnorna har blivit sköra, somliga har fått använda ögondroppar för att klara sig.

Mitt i all glädje har Anki Schultz ändå en liten farhåga kring hur det ska bli till hösten.

– På något sätt går jag med en oro i magen, att vi kanske vi måste börja med skydden igen till hösten. Vi får hoppas att det inte blir någon spridning igen, utan nu får vi först och främst njuta av sommaren utan munskydd, säger hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt