Pethra Hagman har märkt att tävlingen bidragit till en kunskap och medvetenhet hos eleverna kring hur viktig det är att äta grönsaker. Det är också målet med den rikstäckande skoltävlingen ”Grönsaksmålet”.
– Vi har ett fantastiskt salladsbord i matsalen och jag ser att det ligger grönsaker på elevernas tallrik i stort sett varje dag. Eleverna har också fått upp ögonen för sådant som man inte trodde att man skulle gilla.
Kan du ge något exempel?
– Många har fått palsternacka som favorit. Så pass att den till och med slår morot, som de flesta känner till sedan tidigare. Så numera älskar eleverna rå palsternacka, det var otippat.
Kock på plats
Nu har klassen genomfört i det närmaste alla tävlingsmoment. Ett av de sista var att sätta ihop ett recept. Eleverna valde en soppa som fick namnet ”Den magiska soppan”.
Nu har man provlagat soppan och betyget blev bästa tänkbara, enligt eleverna. De blev helnöjda med resultatet efter en dag i köket.
– Vi har en liten knorr, vi har kallat in experthjälp genom en livs levande kock. Caroline Fungmark som driver Ellens Äppelställe i Tuna, har stöttat upp med råd och tips, säger Pethra Hagman.
Vad är hemligheten med elevernas soppa?
– Dels att eleverna fått provsmaka lite olika rotfrukter och fått fundera på vad som passar ihop. Det handlar mycket om att soppan kan varieras på många olika sätt och att den kan kryddas efter vad man gillar. Det finns många olika förslag på vad man kan krydda den med.
Soppan har fotograferats och bilden tillsammans med receptet ska skickas in till juryn, så nu håller klassen tummarna för en bra placering i tävlingen, där prispotten består av 25 000 kronor – i övrigt har klassen fått en egen vinnare i rotfrukten palsternacka.