Annons:

Lokala femteklassare levlar upp grönsaksätandet i nationell tävling

Fem årskurs fem-klasser från Hultsfreds kommun ska bli bättre på att äta grönt genom att delta i nationell skoltävling. Foto: MostPhotos

Lokala femteklassare levlar upp grönsaksätandet i nationell tävling

Åtta av tio svenska barn äter för lite grönsaker. Skoltävlingen Grönsaksmålet ska vända trenden. Över 500 klasser och över 13 000 elever är med i tävlingen för att lära sig mer om grönsaker och varför det är viktigt att äta rätt mängd. 

Annons:

Fem klasser i Hultsfreds kommun, de fyra årskurs fem-klasserna på Lindblomskolan och femteklasserna på Venhagskolan i Målilla, är med i den nationella skoltävlingen om grönsaker som arrangeras för fjärde året i rad.  

Eleverna får lära sig mer om grönsaker, varför det är viktigt att äta rätt mängd samtidigt som de får ta fram egna recept och testa på att odla egen gurka. Hela tävlingen är kopplad till läroplanen. Alla moment har färdigt lektionsmaterial och är anpassat att genomföras under lektionstid. Bland ämnena som berörs finns svenska, biologi, matematik, idrott och hälsa, historia, bild och geografi.

– Det är inte alla barn som vet varför det är viktigt att äta rätt mängd grönsaker. Därför är det jätteroligt att se elevernas engagemang i Grönsaksmålet och som odlare är det extra roligt att se hur duktiga barnen är på att odla sin egen gurka i klassrummet, säger odlaren Roy Rosendahl på Klagstorps Gurkodling, som ingår i Odlarna som står bakom tävlingen.

Kan vinna 20 000 kronor

Odlarna står bakom tävlingen. De tävlande klasserna kan följa sina resultat och se hur de klättrar på topplistan på Grönsaksmålets hemsida. När tävlingen avslutas den 21 maj får den vinnande klassen 20 000 kronor till klasskassan.

– Vi hoppas kunna förändra statistiken, som visar att åtta av tio barn äter för lite grönsaker, genom att sprida kunskap, säger Roy Rosendahl.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt