Annons:

Ingen kö till kommunens skolor längre: ”Börjar bli ett normalläge”

Det har minskat rejält med asylsökande elever på kommunens skolor under höstterminen. Foto: Ossian Mathiasson

Ingen kö till kommunens skolor längre: ”Börjar bli ett normalläge”

Antalet asylsökande elever har halverats under höstterminen och nu finns det inte längre någon kö till skolorna i Hultsfreds kommun.

Annons:

Det har minskat betydligt med asylsökande elever på kommunens skolor under höstterminen. En gång i kvartalet skickar Hultsfreds kommun in rapporter till Migrationsverket och under det andra kvartalet från april till juni hade de 320 asylsökande elever i grundskolan och på gymnasiet.

Nu har den siffran halverats till 160 asylsökande elever.

– Ja, så är det. Antalet asylsökande elever har minskat rejält men på skolorna har det inte skett någon förändring, där har det gått ner lite grann men det är väldigt få. Antalet kommuninvånare har ökat väldigt mycket, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars.

Med anledning av antalet asylsökande elever minskat har inte kommunen längre någon kö till skolorna i kommunen.

Kön har varit lång och man har inte kunnat erbjuda alla elever skolplatser men nu kan de det.

Prolympia i Virserum har inte haft möjlighet att ta emot elever i årskurserna 1–6. Just nu är det 26 elever som saknar skoltillhörighet i Virserum och efter årsskiftet får de ändrad hänvisningsskola till Emåldalskolan efter att ha stått i kö sedan augusti.

– Några av eleverna kommer nog hamna på Prolympia eftersom det har uppstått någea platser där men resten hamnar på Emådalskolan. När dessa elever har skolgång så kommer vi inte ha någon kö längre och framöver kan vi ta in elever direkt när de kommer. Vi känner att det börjar bli ett normalläge, säger Martin Snickars.

Efter beslutet om att eleverna ska flyttas till Mörlunda har det pågått mycket planering för att ta emot de nya eleverna.

– Två lärare har anställts och skolskjuts är bokad. Lokaler förbereds på skolan och vi kommer skicka hem ett informationsbrev till föräldrarna innan jul och ha ett föräldramöte innan skolstart i Virserum i januari. Skolstarten är planerad till den 15 januari, säger Snickars.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt