Annons:

Dyster självmordsstatistik i Hultsfred: ”Oroväckande”

Socialnämnden satsar på utbildning för att förebygga att färre invånare begår självmord i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Dyster självmordsstatistik i Hultsfred: ”Oroväckande”

Hultsfreds kommun ligger högt upp i självmordsstatistiken i Kalmar län. Nu vill socialnämnden göra en insats för att förbättra den psykiska hälsan inom tre områden hos kommuninvånarna.
– Vi vill jobba konkret på dessa områden för att få resultat, säger Per-Inge Pettersson, socialnämndens ordförande i Hultsfred.

Annons:

Det pågår just nu ett arbete med att revidera den befintliga folkhälsoplanen och socialnämnden har tillsammans med barn- och utbildningsnämnden och även kultur- och fritidsförvaltningen diskuterat prioriterade områden då det gäller psykisk hälsa. 

"Oroväckande"

På utvärderingsdagarna i mars 2018 var det gemensamma temat psykisk hälsa och utifrån det arbete som gjordes tog de fram ett förslag på prioriterade insatser för att förbättra den psykiska hälsan för invånarna i Hultsfreds kommun. 

– Hultsfreds kommun har taskig statistik gällande självmord och ligger i toppen i Kalmar län och länet har i jämförelse med övriga Sverige ett högt antal självmord per år. Det är ett av tre prioriterade områden och vi vill utbilda kommunens personal i det förebyggande arbetet, säger Per-Inge Pettersson och fortsätter: 

– Med den utbildningen kan medarbetarna lättare se tecken och tendenser och fånga upp personer i ett tidigt skede. 

Hur ser du på självmordsproblematiken?

– Den är oroväckande när vi statistiskt sett har varit i toppen vid två år i rad. Antingen så har vi toppat eller varit näst högst bland kommunerna i länet utifrån procent av befolkningen. Det är inte bra. Kan vi göra mer så ska vi göra mer, säger Per-Inge Pettersson. 

Jonny Bengtsson (S), socialnämndens vice ordförande, lägger till:

– Varje självmord är ett misslyckande, säger Jonny Bengtsson.

Unga alkoholanvändande ska minskas

Våld i nära relationer är det andra området som dessutom har ökat mycket i kommunen. Det tredje området handlar om att minska användandet av alkohol och droger, framför allt bland ungdomarna. 

– Där ligger vi inte i topp men ett sånt arbete lägger grunden för ungdomarnas framtid, säger Per-Inge Pettersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt