Annons:

Lokala vandringsleder ska rustas upp: ”Jätterolig satsning”

Hultsfreds kommun ska rusta upp flera vandringsleder under 2019. Foto: Ossian Mathiasson

Lokala vandringsleder ska rustas upp: ”Jätterolig satsning”

En satsning för att stärka Hultsfreds kommun som vandringsdestination är på gång. Det handlar om en satsning på drygt en miljon kronor.
– Det är vandringsleder på fyra orter som vi ska höja statusen på, säger Tommy Carlsson på Hultsfreds kommuns kultur- och fritidsförvaltning.

Annons:

Från april 2017 och ett år framåt genomfördes förstudien Vandring på god väg, som finansierats av Astrid Lindgrens hembygd och som hade inventerat alla leder i kommunen. 

Utifrån underlaget och samtal och möten valde man ut vilka leder man i första skedet vill se över och tog fram riktlinjer för hur en bra led bör se ut. 

Här är lederna som berörs

Från och med oktober 2018 påbörjades projektet för att genomföra det man har kommit fram till i förstudien och projektet finansieras med medel från Hultsfreds kommun, Naturvårdsverkets Lona-projekt och Astrid Lindgrens hembygd.

– Det är vandringsleder på fyra orter som vi ska höja statusen på. De utvalda lederna ska rustas upp med skyltar, informationstavlor, ny vägvisning, bättre rastplatser och en vandringsguide, säger Tommy Carlsson. 

Det är följande leder som berörs: Lönnebergaleden, Hammarsjöleden, Hammarsjön runt, Björnässlingan, Järnforsen Stora leden, Järnforsen Lilla leden, Järnforsen Stenleden, Virserumsleden och Hjortleden.

– Vi har cirka 700 000 kronor i bidragspengar och vi kommer bidra med arbetsinsatser för att rusta upp lederna, säger Carlsson.

Hoppas vara klara till hösten

Projektet är en satsning för att stärka Hultsfred kommun som en vandringsdestination. Insatsen kommer också främja företag inom besöksnäringen, förbättra vandringslederna samt synliggöra området och därmed stärka attraktiviteten.  

– Det är en bra satsning. Vandring ligger bra i tiden och är populärt och kan locka nya besökare till vår kommun. Vandring har blivit en innegrej och då vill vi hänga på tåget och lyfta det. 

Hur ser tidsplanen för projektet ut?

– Vi har fram till mars 2020 på oss och målet är att det mesta av arbetet ska vara klart under 2019. Kanske någon gång i höst, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt