Annons:

Stora mängder förorenad jord ska schaktas bort – då börjar arbetet

Efter årsskiftet beräknas schaktsaneringen av det före detta impregneringsverket i Hultsfred dra igång. Foto: Hultsfreds kommun

Stora mängder förorenad jord ska schaktas bort – då börjar arbetet

Saneringen av Vartaområdet i Hultsfred är i stort sett klar och fastigheten ”Batteriet” har släppts ut på marknaden. Arbetet på det före detta impregneringsverket har inte kommit lika långt. I januari börjar med att 25 000 kubikmeter förorenad jord schaktas bort.

Annons:

Vartaområdet i Hultsfred, den före detta batterifabriken, har genomgått ett omfattande rivnings- och saneringsarbete den senaste åren och är i princip färdigt. 

Parallellt med detta pågår arbetet med det före detta impregneringsverket i Hultsfred och i januari beräknas schaktsaneringen dra igång. Saneringen innebär att förorenad jord av framför allt arsenik och kreosot grävs upp och körs till en deponi. 

”Saneringsarbetet beräknas påbörjas under december 2019, med röjning och etablering inför schaktningen. I januari 2020 beräknas sedan själva schakten dra igång, och hålla på till maj/juni. Cirka 25 000 kubikmeter förorenad jord ska schaktas bort och trafiken kommer att gå via industriområdet. Arbetet kommer att utföras under dagtid (klockan 7-18). För att det inte ska damma från området kommer dammbekämpning att utföras, och alla bilar som lämnar området kommer att vara rena”, skriver Hultsfreds kommun på sin hemsida. 

Så fördelas kostnaderna

Området ägs av Södra, som står för halva kostnaden av saneringen, och resten bekostas av statligt bidrag från Naturvårdsverket. 

Sveriges geologiska undersökning, SGU, är huvudman för projektet och undersöker en djupare förorening av kreosot på området gör under kommande år.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt