Annons:

FÖRSKOLEBYGGET STOPPAS – ÖVERKLAGAN TVINGAR FRAM NY UPPHANDLING

En inkommen överklagan på upphandlingen stoppar förskolebygget i Hultsfred och tvingar fram en ny upphandling. Foto: Hultsfreds kommun

FÖRSKOLEBYGGET STOPPAS – ÖVERKLAGAN TVINGAR FRAM NY UPPHANDLING

Skanska AB tilldelades jobbet att bygga Hultsfreds nya förskola. Nu har ett annat företag överklagat tilldelningen och Hultsfreds kommun stoppar de planerade byggplanerna. 
– Företaget har grundat det på att det fattades en handling som inte var inlämnad, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

För några veckor sedan rapporterade Dagens Hultsfred om att Skanska Sverige AB hade tilldelats entreprenaden för att bygga den nya förskolan i Hultsfred för 67,5 miljoner kronor. 

Tanken var att företaget skulle sätta spaden i marken under våren men bygget stoppas på grund av att upphandlingen har överklagats. 

– Det är inte ovanligt att ett beslut blir överklagat och i det här fallet har det blivit det. Det var fyra företag som lämnade anbud och ett företag har överklagat att Skanska fick tilldelningen. De har grundat det på att det fattades en handling som inte var inlämnad, säger Lars Rosander (C).

"Gör en ny upphandling"

Hultsfreds kommun har beslutat att avbryta upphandlingen gällande nybyggnationen av förskolan i Hultsfred då en ansökan om överprövning har inkommit till förvaltningsrätten. Grunden för överklagan är brister i förfrågningsunderlaget. 

Skanska AB, som tilldelades entreprenaden, fråntas tilldelningsbeslutet. Hultsfreds kommuns inställning är att Förvaltningsrätten ska avskriva målet så att en ny upphandling kan annonseras ut.

– Vi avbryter upphandlingen och gör en ny upphandling på samma sätt som den tidigare fast att vi tar bort bitarna som var underlag till överprövningen. Det kan vara småsaker som att det saknas ett informationsblad om en hiss. Det är inga stora saker men formellt kan man överklaga det. 

Fördröjd byggnationsstart

Den avbrutna upphandlingen leder till en fördröjd byggnationsstart på ungefär två månader.

– Det blir två månaders fördröjning på starten, sedan håller det kanske tidsplanen för färdigställandet. 

Hur nära vara Skanska att börja bygga i Hultsfred?

– De fick tilldelningsbeslutet för två veckor sedan och planerade säkert på byggnationen men de är inte på plats. Det blir en störning i deras planering. Det kan hända att de får det igen, det blir intressant att se. Ser man det positivt så kan fler företag räkna och lämna in ett anbud och skapa en ökad prispress som gynnar kommunen.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt