Annons:

Utredning avgör frågan om ny gemensam brandstation:

En utredning om en ny brandstation i Rosenfors ska genomföras. Foto: Arkivbild

Utredning avgör frågan om ny gemensam brandstation: "Flera parametrar spelar in"

Medborgarhuset i Rosenfors ska rivas och politikens förslag är bygga en gemensam brandstation för Målilla och Mörlunda. 
– Vi behöver kolla på vad som är möjligt, säger räddningschefen Michael Hesselgård. 

Annons:

Hultsfreds kommun köpte Medborgarhuset, ett förfallet och övergivet hus i Rosenfors, för 575 000 kronor på exekutiv auktion. Fastigheten kan rivas och bli föremål för en ny brandstation för personalen i Mörlunda och Målilla. 

Inget är helt klart men pengar, totalt 8,5 miljoner kronor, har satts av i budgetförslaget för 2021. 

"Får titta om det är möjligt"

Räddningschefen Michael Hesselgård håller på med en konsekvensanalys av det politikerna har tagit fram och kollar på om det är en lämplig placering för en ny brandstation. 

– Vi vill se vad det innebär för organisationen och om det är den bästa placeringen. Jag kan inte ta ställning, varken för eller emot. Det är en möjlighet som politiken har lagt fram och vi får titta om det är möjligt för oss att placera stationen på just den platsen, Michael Hesselgård. 

"Tror att det är framtiden"

Han ser många fördelar med en gemensam brandstation för brandmännen i Målilla och Mörlunda. 

– Det handlar mycket om vår personalförsörjning över tid. Vi ser att vi har svårt att få ihop styrkorna i både Målilla och Mörlunda. Det gör att det vore bättre att få ett större upptagningsområde och kunna ha en och samma styrka för de båda orterna, säger Michael Hesselgård och fortsätter:

– Båda stationerna hanterar samma larm och varken Målilla eller Mörlunda kan hantera alla insatser så de måste åka till varandra. Vi som organisation tror att en gemensam brandstation är en lämplig lösning för framtiden. Alternativet är att det inte kommer någon brandbil överhuvudtaget. 

Är det lämpligt med en brandstation på platsen som politikerna pekar på?

– Jag kan inte säga något om det men att man väljer sätta en station mellan Mörlunda och Målilla är mitt förslag. Personalförsörjningen är redan nu tuff men om tio år är det kanske inte möjligt att ha två styrkor, en i Målilla och en i Mörlunda, säger han och fortsätter:

– Jag ser mer att vi jobbar provokativt och inte hamnar där i elfte timmen utan att vi har en plan för det vi gör. De som är hemma och jobbar på orten har i stort sett alltid beredskap dagtid. Vi skulle kunna lägga upp ett annorlunda schema med en slagkraftig och gemensam styrka för de båda orterna. Jag tror att det är framtiden.

Färdig analys om några veckor

En negativ aspekt kan vara inställelsetiden, som räknas från att larmet går till dess att utryckningsfordonet lämnar stationen. 

– Det kommer uppstå en längre framkörning till brandstationen så vi försöker hitta några lösningar för hur vi ska täppa igenom glappet. Vi försöker tänka lite annorlunda och lite nytt men vi har lagar och regler att förhålla oss till också. Både Länsstyrelsen och MSB har synpunkter på inställelsetid till brandstationer samtidigt som man ofta ger den dispensen och drygar ut tiden. Nästa steg är att vi inte har personal alls och då blir det ett sämre läge. Gör man en gemensam styrka så kan en brandman från Målilla byta med en brandman från Mörlunda och tvärtom. Det finns många positiva synergieffekter i det.

När tror du att analysen är färdig?

– Om några veckor. Jag har påbörjat den och Länsstyrelsen vill ha en konsekvensanalys som de kan ta ställning till. Placeringen av stationen behöver vara mittemellan för att det ska vara optimalt. Politiken ser det som en möjlig placering men vi kan inte bara säga att vi köper Medborgarhuset och bygger där. Det är flera parametrar som spelar in men jag säger inte heller att det inte är en möjlig placering. Vi vill utreda det på ett bra sätt.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt