Annons:

Medlemmarna i Fibernät Mörlunda är eniga om att stötta fiberutbyggnaden i Mörlunda med 265 000 kronor förutsatt att projektet blir av. Foto: Pixabay

Stor enighet bakom beslut att stötta fiberprojekt: "Uppmuntran som vi ger"

Medlemmarna i Fibernät Mörlunda har sagt sitt och är övervägande positiva. Föreningen stöttar Open Infras fiberbyggnation med 265 000 kronor under förutsättning av projektet blir av. 
– Vi har fått in 63 bifall och två avslag, säger Per-Inge Pettersson, ordförande i Fibernät Mörlunda. 

Annons:

Fibernät Mörlunda har totalt 266 000 kronor på sitt konto. Den enskilt största intäkten kom från entreprenören, som fick ersätta föreningen för försenad byggnation utifrån ingångna avtal när etapp ett byggdes 2014. 

I slutet av förra veckan rapporterade Dagens Hultsfred om att den lokala fiberföreningen har planer på att stötta Open Infras arbete att bygga ett robust fibernät i Mörlunda socken med 265 000 kronor. Denna ersättning ska i så fall betalas först till Open Infra då berörda hushåll inom Mörlunda socken är driftsatta och har en fungerande tjänst.

Stor enighet att gå in med pengar

Per-Inge Pettersson har haft mejlkontakt med medlemmarna som har fått lämna bifall eller avslag till förslaget fram till i tisdags. Det blev ett enigt beslut om att föreningen går in med 265 000 kronor som de betalar när projektet är slutfört.

– Synpunkterna har tickat in även efter mötet i tisdags så vi är uppe i 63 stycken som yrkar bifall och två stycken som yrkar avslag. Det är inte hundraprocentig täckning att man når alla personer men det ger oss underlag till att vi vågar ta ett beslut. Avtalet är skrivet på så sätt att pengarna betalas ut som ett stöd till hela projektet när det är färdigbyggt. Blir det ingen byggnation så kommer det inga pengar från föreningen, säger Per-Inge Pettersson. 

Vad har du fått för reaktioner från medlemmarna?

– Av de 63 personerna som säger ja så har det varit ömsom glada gubbar, mycket bra initiativ och självklart bifall. Olika typer av positiva inslag. Vi har inget utrymme för att processa detaljer utan avtalsförslaget var väldigt enkelt skrivet. Vi vet att ett sådant stort projekt kommer stöta på olika typer av utmaningar. Det går ut på att se helheten, om det ska bli ett projekt eller inte. Även när det blir ett projekt så kan det säkert uppstå problem som vi inte är ansvariga för. 

"Uppmuntran som vi ger"

Per-Inge Pettersson fick på onsdagseftermiddagen ett glatt mejl från Open Infras vd och grundare Johan Sundberg. 

– Han tackade för att vi var villiga att stötta deras arbete och hans företag har lång erfarenhet av denna typ av projekt. Han skrev också att de får ta emot mycket kritik eftersom det är ett stort byggprojekt som berör många olika myndigheter och personer. Han uppskattade de positiva signalerna från vår sida som ger dem energi att fortsätta kämpa. 

Open Infra står inför ett stort beslut och Fibernät Mörlunda bidrar med ett stöd i sammanhanget. 

– Kan vi ge en liten injektion i projektet så vill vi göra det. Projektet kommer röra sig om flera miljoner kronor så det är en uppmuntran som vi ger. Vi har ett stort stöd i vår förening för att vi ska stötta med 265 000 kronor, både från de som fick fiber i första etappen och de som väntar och vill ha fiber.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt