Annons:

LOKALT FÖRETAG GÅR I KONKURS: ”ETT STORT NEDERLAG

Tobias Nilsson har försatt Virserumsföretaget Climvent AB i konkurs. Foto: Privat

LOKALT FÖRETAG GÅR I KONKURS: ”ETT STORT NEDERLAG"

Coronapandemin har slagit hårt mot många företag. Nu har Virserumsföretaget Climvent med åtta anställda försatts i konkurs. 

– Vi hade ett jobbigt 2020 med sjunkande orderingång, säger företagets vd Tobias Nilsson.

Annons:

Climvent AB har i många år varit inriktade på ventilation och el och utökade repertoaren med plåtslageriverksamhet under hösten 2020. 

Företaget hade ett på det stora hela kämpigt 2020 till följd av coronapandemin och att Hultsfreds kommun stoppade majoriteten av sina inköp vid årsskiftet 2019–2020.

Nu har bolaget gått i konkurs och Tobias Nilsson lämnade in konkursansökan i måndags. 

– Vi hade ett jobbigt 2020 med sjunkande orderingång så vi har varit tvungna att minska vår verksamhet. Omsättningen minskade och med en så pass liten vinst kunde vi inte täcka våra kostnader. Vi har minskat i personalstyrka, säger Tobias Nilsson och fortsätter:

– Under 2019 var vi på väg att göra ett väldigt bra år. Vi omsatte väldigt mycket pengar på ett ramavtal som vi hade med Hultsfreds kommun. När vi gick in i 2020 stoppade Hultsfreds kommun alla sina inköp. De handlade ingenting av oss, vi omsatte cirka fyra-fem miljoner på ramavtalet 2019 och omsatte inte mer än kanske 400–500 000 kronor på avtalet 2020. Det har lett till ett stort omsättningstapp, säger Tobias Nilsson. 

Gick inte vägen med investerare

Företaget har sett en ökad efterfrågan på privatmarknaden men coronapandemin har ställt till med problem i det avseendet. 

– Företag och fastighetsägare har valt att hålla i sina investeringar, alla har blivit mer rädda om sina pengar i coronatider. Andra bolag som har köpt våra tjänster vill i sin tur inte lägga några investeringar under coronan utan hålla i sina pengar. Det har blivit mycket hårdare konkurrens om de stora entreprenadjobben. Det har kommit in flera företag från storstäderna som har börjat jobba här. Det har lett till att det har blivit större konkurrens och sämre betalt för jobben. Det har blivit en ond spiral av allting. 

Hur länge har du funderat på att sätta bolaget i konkurs?

– Vi var på gång med en investerare som ville gå in och köpa upp en majoritet i bolaget. Vi hade kommit ganska långt i förhandlingarna innan de tackade nej. Vi hade inget annat val än att gå till banken och fråga om de ville hjälpa oss med utökade checkkrediter. Banken sa nej och då fanns det ingen annan utväg än att försätta bolaget i konkurs. 

"Ett stort nederlag"

Bankens besked kom i slutet av förra veckan och konkursansökan lämnades in i måndags. Ett tungt slag för Tobias Nilsson som har drivit företaget sedan 2007. Företaget startade i Oskarshamn och hade under en period kontor i Vimmerby, Virserum, Vetlanda och Oskarshamn. 

– Vi har bara funnits i Virserum under det sista halvåret så vi koncentrerade verksamheten dit. Vi sa upp de andra lokalerna under senaste året för att spara pengar. 

Hur känns det att företaget försätts i konkurs?

– Det känns givetvis jättetråkigt. Jag har drivit bolaget sedan 2007 så det är ett stort nederlag. Det är tråkigt för mig, de anställda och Virserum där bolaget finns. Vi var ändå åtta anställda i bolaget vid konkursen. Vi har brottats med dålig ekonomi och jag har mått dåligt av det. Det har varit en personlig påfrestning att driva ett bolag i dessa tider. När konkursbeslutet var fattat och personalen informerad så kändes det ändå som en lättnad för själen. Det var en stor sten som släppte när beslutet var taget. 

Vad händer framöver?

– Det finns planer för att dra igång en verksamhet i mindre skala igen, men det är fortfarande i sin linda. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt