VIK FÖLL MOT KOMMANDE KVALMOTSTÅNDARE

Västerviks IK förlorade med 3–5 mot Östersunds IK, laget som VIK ska möta i det ångestfyllda nedflyttningskvalet. Foto: Bildbyrån

Om tio dagar drar det ångestfyllda nedflyttningskvalet igång. I kväll ställdes kvallagen, Östersunds IK och Västerviks IK, mot varandra. VIK föll med 3–5 i en målrik tillställning.

Östersund och Västervik kommer ställas mot varandra i ett ovisst negativt kval för att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan.

I kväll möttes lagen för sista gången i grundserien.

Det tog endast tre minuter för Västervik att spräcka målnollan i Jämtland. Vaclav Karabacek höll sig framme på en målvaktsretur och petade in ledningspucken mellan benen på Isak Mantler.

Halvvägs in i inledningsperioden utjämnade Östersund till 1–1. Max Krogdahls backskott träffade en VIK-back och gav Johan Mörnsjö öppet mål.

VIK återtog ledningen efter 17.37. Joel Kant, lånet från SHL-klubben Luleå, åkte ifrån sin bevakning, tog sig in framför mål och nätade för tredje raka matchen i rad.

Två grundseriematcher kvar

Östersund kvitterade även denna gång. Henrik Marklund styrde in 2–2 i powerplay efter målvakten Pontus Eltonius puck out-utvisning.

I andra perioden var det ombytta roller. Östersund gick upp för första gången i matchen upp i ledning och Västervik replikerade med 3–3.

Carl Skärström lämnades fri centralt, fintade bort Eltonius och lyfte in 3–2 med en backhand. VIK-forwarden Isak Salqvist tog saken i egna händer när han erövrade pucken i mittzonen, satte fart mot mål och kvitterade till 3–3.

Med mindre än halva slutperioden kvar tog Östersund tillbaka sin ledning efter vasst prickskytte av Henrik Marklund. Johan Mörnsjö prickade in slutresultatet 5–3 efter 57.47.

Västerviks IK har inte vunnit en match sedan den 9 februari. De två avslutande matcherna är mot två topplag: Brynäs IF borta på onsdag och IF Björklöven hemma på fredag. Det negativa kvalspelet i bäst av sju matcher drar igång måndagen den 11 mars.