Annons:

UTTÅGET ETT FAKTUM – VIK ÅKER UR HOCKEYALLSVENSKAN

Västerviks IK åker ur Hockeyallsvenskan. Östersund vann matchen med 5-1. Foto: Bildbyrån

Var det Västerviks IK:s sista dans i Hockeyallsvenskan? Det visade det sig vara. VIK föll med 1-5 i måstematchen i ACT-hallen och är inte längre ett hockeyallsvenskt lag.

Annons:

2-3 i matcher och Östersunds IK hade matchboll på lördagskvällen i ACT-hallen. Ett utsatt Västerviks IK skulle försöka rädda hoppet om fortsatt spel i Hockeyallsvenskan, men då fanns det inget annat än seger som gällde.

Annars skulle ödet vara förseglat.

VIK har haft problem disciplinen i det här nedflyttningskvalet och det såg ut att börja likadant den här gången. Redan efter 33 sekunder åkte Macoy Erkamps, precis tillbaka från avstängning, ut i två minuter.

Östersund lyckades dock inte få till något särskilt av sitt powerplay. Minuterna efteråt hade VIK en bra period och Vavlav Karabacek var nära att spräcka målnollan.

Men mitt i VIK:s starka period åkte Cédric Lacroix ut och Östersund fick en ny chans i numerärt överläge. Tydligt i öppningsperioden var hur mycket matchen betydde för båda lagen. Misstag minimerades och det var mycket hängslen och livrem.

Tog ledningen

I den andra perioden fick VIK ett jätteläge att ta ledningen redan efter 16 sekunder. Men det blev inga framgångsrika minuter i powerplay.

Det stora jublet i hallen skulle dock komma en stund senare. Anton Björkman hittade Vaclav Karabacek med en lång passning. Karabacek i sin tur serverade Filips Buncis ett kanonläge och 1-0 var ett faktum. Inte ens SHL-lånet Tim Juel kunde stå emot.

Östersund hade sedan två mycket bra chanser att utjämna i slutet av den andra perioden. Även VIK skapade åtminstone ett mycket bra läge att utöka sin ledning, men 1-0 stod sig. Skotten efter två perioder var 18-15 i VIK:s favör.

Sejouren är över

VIK såg ut att ha så god kontroll man kan ha med tanke på matchens dignitet i upptakten av den tredje. Men smällarna skulle komma – och det fort. Isac Hamberg tog sig förbi Pontus Eltonius och satte 1-1 drygt sju minuter in på perioden.

Västervik reagerade bra på kvitteringen och fick snabbt tryck på gästerna. Men bara drygt två minuter senare small det igen. Viktor Granholm gjorde för Östersund och VIK var nu mycket illa ute.

Eländet fortsatte. Med knappt sex minuter kvar gjorde Sebastian Fakt 3-1 för gästerna och VIK var nu i den värsta bryggan. En sista biljett fick man med drygt fyra minuter när man fick chansen att spela fem mot fyra. Västervik tog målvakten nästan direkt och gick för sex mot fyra-spel.

Då kom dråpslaget. Östersund satte 4-1 i tom bur genom Carl Skärström. Delar av publiken började gå hem och hoppet var ute. Innan VIK:s mardröm var över satte även Alexander Anderberg 5-1 för bortalaget.

VIK:s långa sejour i Hockeyallsvenskan, med åtta raka säsonger i landets näst högsta liga, är därmed över. Tårarna och de tomma blickarna var förstås många efter det. Mer om matchen och uttåget senare.