Annons:

VIK I BRYGGA – EN FÖRLUST FRÅN DEGRADERING

Västerviks IK förlorade match fem mot Östersunds IK med 1–3 och ligger under med 2–3 i matcher i negativa kvalet. Förlorar VIK på lördag är degraderingen ett faktum. Foto: Bildbyrån

Västerviks IK förlorade match fem i Östersund och är nu farligt nära att ramla ur Hockeyallsvenskan. Nu måste VIK vinna de två återstående matcherna för att hålla sig kvar i ligan.

Annons:

Den femte matchen i nedflyttningskvalet mellan Östersund och Västervik inleddes med en förhållandevis chansfattig första period. VIK-centern Mattias Wigley var efter första perioden inte helt nöjd med prestationen.

”Vi kommer inte riktigt upp i den intensitet vi vill och matchar inte deras spel. Vi jobbar oss in i det ju längre perioden går, jobbar på bra i egen zon och släpper inte till några 100 procents lägen. En helt okej period ändå”, säger Mattias Wigley till TV4 Play efter första perioden.

VIK fick ett fint läge till att spräcka nollan i upptakten av andra perioden, men Elias Sjöströms skott gick rakt i stolpen.

Oavgjort efter 40 minuter

Det var istället Östersund som fick skrika ut sin glädje för ledning med 1–0 efter 24.12.

Östersund tryckte under en sekvens tillbaka i Västervik i egen zon och spräckte nollan efter ett individuellt misstag från VIK. Som av en slump dök pucken upp vid Henrik Marklunds klubba då Anton Björkman fick problem och ramlade i anslutning till ingången av egen zon och gav ÖIK-forwarden ett fritt läge. Avslutet var det inget fel på. Skottet gick rakt upp i främre krysset och Pontus Eltonius var chanslös.

Några minuter senare utjämnade Västervik till 1–1. Elias Sjöström, tillbaka efter avstängning, la in en lös puck på mål från offensiv blålinje, ett klassiskt höstlov, och Anton Svensson lyckades styra in pucken med en liten, liten touch. Det räckte för att ställa Tim Juel i ÖIK-kassen och ha 1–1 på tavlan inför tredje perioden.

I slutet på mittperioden fick Gustav Salmi Lilja ett friläge. Karl Johansson gjorde en hakning upp mot ryggen och VIK-forwardens backhandförsök parerades av Tim Juel.

”Det var en touch på byxan. 1–1 inför tredje på bortaplan i match fem, det är ingen dålig sits man sitter i. Så länge vi kan ha tålamod tror jag att det gynnar oss”, säger Anton Svensson till TV4 Play.

Östersund i förarsätet

Med mindre än sju minuter kvar var Östersund tillbaka i förarsätet. Josef Ingman drog till från blålinjen och pucken gick raka vägen in i mål bakom en skymd Pontus Eltonius. Han såg i stort sett ingenting då de kom spelare från båda lagen framför honom.

Med lite mer än två minuter kvar tog VIK ut målvakten i jakten på en kvittering. En misslyckad passning i offensiv zon gav Östersund ett ypperligt läge att stänga matchen, men Fredrik Strömgrens avslut lämnade en del i övrigt att önska.

Alexander Anderberg hade bättre lycka när han prickade in 3–1 i öppen kasse med 31 sekunder kvar.

Östersund leder nu med 3–2 i matcher och kan avgöra matchserien i Västervik på lördag. Om Västervik förlorar lördagens match degraderas klubben till Hockeyettan.