Annons:

DEBATT: Vädjan till kommunpolitikerna: Skydda Målilla från vindkraften!

Foto: Pixabay

DEBATT: Vädjan till kommunpolitikerna: Skydda Målilla från vindkraften!

Företaget Njordr vill bygga en stor vindkraftsindustri alldeles öster om Målilla med 12 stycken vindkraftverk med en höjd på minst 270 meter. 

Annons:

Projektet måste godkännas av våra politiker i Hultsfred för att kunna bli verklighet. Vi vädjar nu därför till Lars Rosander (C) och kommunstyrelsen att säga nej till vindkraftsföretaget Njordrs ansökan om tillstånd.

Aspelandsprojektet skulle, med sina ofattbart höga konstruktioner, fördärva miljön för människor och natur inom ett stort område av Hultsfreds kommun. De som vill projektera och bygga vindkraftindustrier, även Njordr, är i första hand affärsdrivande företag och i sista hand intresserade av att värna om vår livsmiljö. I alla möten med vindkraftsindustrin ges politikerna en tillrättalagd version av vindkraftverkens påverkan, där problemen och farorna avfärdas eller döljs. 

*

Skulle våra kommunpolitiker svika oss boende i Hultsfreds kommuns södra del nu, när de har stoppat tre tidigare föreslagna projekt (Billyvind, Dackevind och Stena) och ge klartecken till ett tvivelaktigt norskt företag utan erfarenhet av att bygga vindkraft går ju skam på torra land! Tittar man på företaget Njordrs korta historia och dess tre företrädare så finns mycket övrigt att önska och de döljer inte heller att de själv inte tänker driva vindindustrin utan gärna säljer den vidare till vem som helst. De många och mycket tungt vägande argumenten mot storskalig, landbaserad vindkraft har ju så klart inte heller ändrat sig sedan Virserumsdebatten i höstas, utan är desamma som alltid. 

Vindindustrin undanhåller information om den senaste forskningen om det lågfrekventa ljudets påverkan på djupsömnen. De säger inte mycket om blixtljuset som lyser upp natthimlen och stör både människor och djur på många kilometers avstånd. De talar tyst om mängden insekter och fåglar som decimeras av rotorbladen.  De nämner inget om den miljöförstörande brytningen av sällsynta jordartsmetaller i länder som Kongo och Kina. 

De överdriver hållbarheten av vingarna som under sin livstid släpper ifrån sig mängder av mikroplaster och det hormonstörande ämnet bisfenol. De gigantiska vingarna måste också bytas efter cirka 7 år och sedan deponeras för all framtid utan att kunna återvinnas. De beskriver inte hur människor över hela Sverige för en rasande kamp mot vindkraftindustrier som fördärvat deras livsmiljö. Listan som visar på att vindkraft är allt annat än grön eller hållbar under sin korta livscykel kan göras mycket lång. 

*

Även motståndet och oron bland boende i Målilla, Mörlunda, Hagelsrum, Emmenäs och Rosenfors med flera orter växer mer och mer. Redan före midsommar lämnade vi i föreningen Vindfrid över 650 namnunderskrifter till kommunalrådet Lars Rosander med krav på att stoppa Aspelandsprojektet. Antalet underskrifter utgör en stor andel av oss boende i området och många människor närmar sig nu kokpunkten av vrede över vad våra politiker kan komma att utsätta oss för. Våra folkvalda kommunpolitiker måste ta till sig alla argument mot vindkraft och verkligen lyssna på de otaliga vittnesmålen från människor runt om i Sverige som berättar om hur de fått sina liv förstörda och då av betydligt mindre vindkraftverk än de som planeras utanför Målilla. 

Vi vill kunna bo kvar i kommunen utan att våra fastigheter sjunker i värde, utan att riskera vår hälsa och våra jobb och utan att mista närheten till en oförstörd natur! Vi vädjar till Hultsfreds kommuns politiker att modigt stå upp för sina väljare och inte offra oss kommuninvånare för en kortsiktig, icke hållbar industri som man i framtiden kommer känna stor ånger över i Sverige.  

Styrelsen för Föreningen Vindfrid

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt