Annons:

De vill få politikerna att lyssna:

Föreningen Vindfrids manifestation om Njordr AB:s planerade vindkraftsprojekt utanför Målilla lockade många personer. Foto: Privat

De vill få politikerna att lyssna: "Nu har vi chansen att stoppa projektet"

Föreningen Vindfrid höll en manifestation mot den planerade vindkraftsparken öster om Målilla i lördags. 
– Det var många som kom fram och sa att de hade lärt sig mycket och var ännu mer emot projektet, säger Hjalmar Österberg, ordförande i Vindfrid.

Annons:

Det var ett hundratal personer som kom till manifestationen på Skeppet i Målilla i lördags. 

– Det var ett riktigt lyckat möte. Det var fullt och några stod till och med upp, säger Hjalmar Österberg. 

Flera partier deltog på mötet

Han höll ett föredrag i en timme och 40 minuter och det följdes upp av frågestund i ytterligare en timme. 

– Jag gick igenom projektet och informerade rent allmänt om vindkraftens problem. Det var många som kom fram efteråt och sa att de hade fått lära sig mycket och fått argument och fakta, säger Hjalmar Österberg. 

Vad säger de som kom på mötet?

– De är väldigt emot, men det är klart att det är de som kommer på mötet också. Jag skulle tro att många är engagerade mot projektet, sedan är det många som inte vet så mycket eller inte vill engagera sig. De som känner sig osäkra kanske litar på att politikerna tar bra beslut. Det finns säkert några som förespråkar projektet, men de som gillar vindkraft är nog väldigt få här på landsbygden. 

Hur såg det ut med politiskt intresse på mötet?

– Det var bra. Många KD-ledamöter fanns på plats och det var några företrädare från Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Centerpartiet är splittrade i frågan. Det var väldigt synd att politikerna som är för vindkraft inte kom dit. De hade kunnat lära sig jättemycket och få höra andra sidan också, alla fakta och argument som vindkraftsindustrin undviker att prata om eller förminskar.

"Kan inte rösta lite som man känner för"

Njordr AB har skickat in sin ansökan till länsstyrelsen och planerar för en vindkraftspark med tolv verk på 270 meter.

Ärendet ska upp till kommunstyrelsen den 10 januari och slutgiltigt beslut fattas i kommunfullmäktige den 6 februari. 

– Min bedömning är att det är hälften/hälften i kommunfullmäktige så det blir intressant att se hur de röstar. Det är ett jättestort beslut för vår kommun så man kan inte bara rösta lite som man känner för. Man måste läsa på ordentligt och då är det viktigt att höra argumenten emot också. Kampen som vi i Vindfrid för i vår kommun pågår i massor med kommuner. Jag har kontakt med många föreningar där folk kämpar för att rädda landsbygden från monsterverken. 

Han hoppas att politikerna tar till sig av informationen som föreningen har i detta ärende. 

– Politikerna behöver få information om vindkraft och om de gjorde det så skulle de förstå problemet. Nu är risken att de kommer förstå problemet först när vindkraftverken är byggda om fem-sex år. När vindkraftverken väl kommer upp blir det verklighet och då är det långt för sent. Det är nu vi har chansen att stoppa projektet.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt