Annons:

Politikernas vändning överraskade föreningen: ”Får verkligen tacka

Föreningen VIndfrids ordförande Hjalmar Österberg är glad efter att kommunfullmäktige röstat ner vindkraftsparken i Tönshult. Foto: Ossian Mathiasson

Politikernas vändning överraskade föreningen: ”Får verkligen tacka"

Föreningen Vindfrids kamp mot vindkraftsprojektet i Tönshult gav resultat. På måndagskvällen sa kommunfullmäktige nej till 270 meter höga vindkraftverken. 
– Vi får verkligen tacka politikerna för att de har lyssnat på våra synpunkter, säger Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid. 

Annons:

Kommunfullmäktige i Hultsfreds kommun har redan stoppat Dackevind AB:s vindkraftsprojekt med hjälp av den kommunala vetorätten. 

I kväll stod politikerna inför beslutet att säga ja eller nej till Stena Renewables tilltänkta vindkraftsetablering i närheten av Tönshult i södra kommundelen. 

Ärendet tog en överraskande vändning när kommunalrådet Lars Rosander (C) kom med ett avslag på det ja-beslut som han själv var med och tog i kommunstyrelsen för tre veckor sedan. Centerpartiet har funderat på hur vindkraftverken kommer påverka livsmiljön för de som bor i området och ställt sig frågan om det är den utvecklingen man vill ha. 

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet deltog inte i beslutet för att det inte fanns underlag för att bifalla kommunstyrelsens förslag. 

Alla politiker i C, KD, M och SD sa efter en stunds diskussion nej till vindkraftsetableringen. 

"Väldigt välkommet"

Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid, följde fullmäktigemötet via Teams hemifrån och gläds över politikernas beslut.

– Fascinerade och överraskande. Det är väldigt välkommet att politikerna har ändrat sig. Vi får verkligen tacka dem för att de har lyssnat på våra synpunkter. Jag tror inte att vi i föreningen har gjort så mycket utan det är nog alla som bor i Virserum som de har lyssnat på, säger Hjalmar Österberg. 

Vad var den avgörande faktorn till helomvändningen, tror du?

– Jag tror att det är opinionen i Virserum och att många boende engagerar sig med samtal och mejl till politikerna. Jag tror också att det spelar in att det är ett valår som vi går in i. De kan inte köra över så många personer då opinionen är väldigt stark emot projektet, säger Österberg och fortsätter: 

– Man får tro på det som politikerna säger, att de känner att det blir ett för stort ingrepp, att det kan påverka för mycket och för många och att riskerna är för stora. Det tyder på att de har lyssnat på argumenten. 

Han påpekar att det är ovanligt att kommunstyrelsen lägger ett förslag som slutar med att alla politiker i hela fullmäktige röstar emot. 

– Det har varit mycket debatt under de senaste veckorna sedan förslaget kom. Vi i föreningen har märkt att Virserumsborna har vaknat de sista veckorna när KS sa ja. På ett sätt var det kanske bra att de sa ja, det gjorde att folk blev oroliga och engagerade sig. 

"Missuppfattar det föreningen har sagt"

Flera politiker tog under kvällens fullmäktigesammanträde upp det hårda och tuffa samtalsklimat som de har upplevt som hotfullt och syftar i huvudsak på Vindfrids Facebookinlägg som ledde till flera debattartiklar och nyhetsartiklar. Vindfrid skrev att de alltid kommer upplysa om, påminna om och namnge de politiker som röstade för vindkraftsprojektet. 

– Vi tycker ändå att de missuppfattar det föreningen har sagt. Vi vill vara tydliga med att vi vill att man ska vara ansvarig för sina beslut och att man måste kunna stå för det med namn. Det är absolut inga hot, utan vi tänker inte rösta på politiker som röstar för vindkraft. Då byter många av oss parti. De menar att andra personer kan missuppfatta det. Det är väldigt olyckligt om det skulle vara så. Vi kände att vi måste få mer debatt i den här frågan och få folk att vakna. 

Hjalmar Österberg är lättad efter beskedet och gör sig redo för nya strider.

– När det överraskande beskedet kom från Lars Rosander så sa vi att vi inte får slappna av. Vi måste jobba vidare med vindbruksplanen. Regeringens utredare har föreslagit att det kommuner skriver i sin vindbruksplan inte ska gå att ändra. Det är viktigt att vi får rätt vindbruksplan på plats. Den som ligger i dag pekar ut nio områden, vilket vore en katastrof. Vi har också Njords satsning utanför Målilla, de måste bli oroliga när två stora projekt har fått avslag. Vi har styrelsemöte på söndag och ska då diskutera hur vi går vidare i föreningen.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt